Eksport mrożonych warzyw z Polski mniejszy niż przed rokiem

Autor: BGŻ BNP Paribas 06 grudnia 2016 13:07

Eksport mrożonych warzyw z Polski mniejszy niż przed rokiem fot. shutterstock

- Ze wstępnych szacunków Eurostat wynika, że w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. z Polski wyeksportowano 281 tys. t mrożonych warzyw, czyli o 5 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek wynika głównie ze zmniejszenia wolumenu eksportu na rynek unijny, gdzie trafia 76 proc. całkowitego wolumenu eksportu mrożonych warzyw z Polski - mówi Magdalena Kowalewska ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

- W omawianym okresie głównym importerem mrożonych warzyw z Polski były Niemcy, gdzie wyeksportowaliśmy o 10 proc. mniej, bo blisko 72 tys. t, tych produktów. Co ciekawe, drugim ważnym odbiorcą mrożonych warzyw z naszego kraju była Białoruś, do której trafiło ponad 86 tys. t, czyli o 26 proc. więcej w ujęciu rocznym - zaznacza Magdalena Kowalewska.

Jej zdaniem niepokojący wydaje się fakt istotnego spadku eksportu mrożonych warzyw do Wielkiej Brytanii, która znajduje się w pierwszej piątce odbiorców tych produktów z Polski. - W okresie od stycznia do sierpnia br. wyeksportowano tam o blisko jedną czwartą, czyli około 8 tys. t mniej niż w odpowiednim okresie ubiegłego roku, a wolumen eksportu wyniósł 24 tys. t. Wynika to między innymi z faktu zwiększenia przez Wielką Brytanię importu mrożonek warzywnych z Francji, o blisko 8 tys. t (52 proc.), do poziomu około 23 tys. t. - dodaje Magdalena Kowalewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI