Ekspert IO: Przy produkcji sokowniczej coraz większą rolę odgrywa jakość surowca

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl/pr 27 czerwca 2016 08:31

Ekspert IO: Przy produkcji sokowniczej coraz większą rolę odgrywa jakość surowca dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa / fot. sadyogrody.pl

- Do przetwórstwa przeznaczane są różne gatunki owoców, lecz niewątpliwym liderem pozostaje jabłko. Obecnie średnio około 2 mln ton jabłek kierowanych jest do wyrobu różnego rodzaju przetworów – mówił dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas XIX Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Dr Rutkowski dodał, że obecnie na krajowym rynku mamy szereg nowych produktów, w których odgrywa coraz większą rolę jakość surowca. - Mówiąc o jakości zarówno na rynku owoców świeżych, jak i przetworów możemy wyróżnić dwie kategorie, a mianowicie wygląd, teksturę, smakowitość, czyli cechy łatwo dostrzegane przez konsumenta. Wzrasta również świadomość wartości odżywczych i bezpieczeństwa spożycia – podkreślił ekspert.

- Większość odmian, które dominują w sadach ukierunkowanych na produkcje owoców deserowych stanowią również podstawowe źródło surowca dla przemysłu. Odmiany mające w swoim rodowodzie ‘Golden Deliciousa’ posiadają zdecydowanie niższą kwasowość. Taki surowiec nie jest zbyt korzystny do zachowania wysokich parametrów jakościowych polskiego zagęszczonego soku jabłkowego – mówił dr Rutkowski.

Poinformował, że w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach opracowywane są założenia dla sadów przemysłowych umożliwiające uzyskiwanie owoców do przerobu (bezpośrednio po zbiorze) od lipca do listopada. - W tym celu wytypowano odmiany jabłoni o odmiennym terminie zbioru, a także różniących się podatnością na choroby oraz cechami jakościowymi, czyli zawartością ekstraktu, kwasowością czy zawartością składników prozdrowotnych – powiedział dr Rutkowski.

- Prowadząc wielokrotny zbiór pozyskujemy owoce o wzrastającej zawartości ekstraktu i zazwyczaj obniżającej się kwasowości. Opóźniając zbiór w stosunku do ostatniego zabiegu ochrony przed chorobami grzybowymi i szkodnikami maleje w owocach zawartość pozostałości środków ochrony roślin. Po zbiorze, podczas przechowywania obserwuje się w miarę stabilną zawartość ekstraktu przy istotnym dalszym obniżaniu kwasowości i jędrności owoców – zaznaczył prelegent.

- Niekorzystne zmiany cech jakościowych można ograniczyć stosując pozbiorcze traktowanie owoców 1- MCP lub przechowując jabłka w warunkach kontrolowanej atmosfery. Aczkolwiek technologie te wpływają znacząco na opłacalność produkcji, czyli koszt surowca - mówił ekspert.

Dr Rutkowski dodał, że mówiąc o sadach przemysłowych nie możemy zapominać o bezpieczeństwie spożycia soków. – Przede wszystkim należy pamiętać o pozostałościach środków ochrony roślin, a także obecności bakterii glebowej ATB (Alicyclobacillus acidoterrestris) oraz mykotoksyn, które absolutnie nie powinny znaleźć się w produktach ze względu na ze względu na bezpieczeństwo spożycia – podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.