Dynamicznie rośnie spożycie mrożonych warzyw w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 02 czerwca 2016 08:00

Dynamicznie rośnie spożycie mrożonych warzyw w Polsce fot. shutterstock

- Wkrótce rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale także najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością - zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.



Zdaniem ekspertów rosnąca świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania wpływa pozytywnie na spożycie warzyw i owoców. Najwięcej spożywamy ich w postaci świeżej, ale to kategoria mrożonych warzyw w ostatnich latach przeszła imponujący rozwój: w latach 2005-2014 zwiększyła się o 47 proc. i osiągnęła aż 652 tys. ton. Jak wskazują ostatnie badania sektora detalicznego, w latach 2014-15 rynek mrożonek wzrósł o 12 proc.

Wśród konsumentów wciąż pokutuje wiele mitów na temat mrożonych owoców i warzyw. Jeden z nich dotyczy niskiej jakości warzyw, które poddawane są mrożeniu. Panuje również błędne przekonanie o obniżonej wartości odżywczej i walorach estetycznych mrożonek. Nic bardziej mylnego – przekonują producenci i przetwórcy warzyw.

- Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci - przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o.

Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe i wartościowe.

Produkowane w Polsce mrożone brokuły i pozostałe warzywa oraz owoce przechodzą przez bardzo krótką drogę z pola na stół. Uprawy zlokalizowane są w pobliżu mroźni, co maksymalnie skraca czas dostarczenia idealnie dojrzałych surowców do zakładu. To gwarantuje jakość produktu końcowego.

- Proces mrożenia brokułów rozpoczyna się od przyjęcia surowca przygotowanego do produkcji w formie różyczek o wielkości 2-6 cm (według wymagań jakościowych przetwórni). Następnym etapem jest mycie, sortowanie i blanszowanie. Proces blanszowania polegający na krótkotrwałym sparzeniu warzyw w temperaturze 85-100 C, który poprzedza mrożenie sprawia, że owoce i warzywa nie tracą wyjściowego koloru i aromatu. Kolejnym etapem jest schładzanie surowca i głębokie, szybkie zamrażanie w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że brokuły są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i właściwości odżywcze. Po etapie mrożenia brokuły są w miarę zapotrzebowania kalibrowane, sortowane i pakowane w różnego rodzaju opakowania, a następnie magazynowane w temperaturze poniżej -21 C – wyjaśnia Barbara Niedzwiecka.

Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej. Jak podają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła jesteśmy drugim po Belgii producentem i eksporterem mrożonek warzywno-owocowych oraz czwartym w Europie producentem brokułów. W kategorii warzyw od lat największym popytem na wszystkich rynkach, zarówno krajowym, jak zagranicznych, cieszą się nasze mieszanki warzywne, a spośród mono produktów – właśnie mrożone brokuły i kalafiory, jak też marchew, cebula, pomidory, warzywa strączkowe.

Głównymi importerami mrożonek z Polski są Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Poza Unię Europejską krajowe mrożonki wywożone są przede wszystkim do państw WNP oraz do Stanów Zjednoczonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.