Dynamicznie rośnie spożycie mrożonych warzyw w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 02 czerwca 2016 08:00

Dynamicznie rośnie spożycie mrożonych warzyw w Polsce fot. shutterstock

- Wkrótce rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale także najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością - zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.



Zdaniem ekspertów rosnąca świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania wpływa pozytywnie na spożycie warzyw i owoców. Najwięcej spożywamy ich w postaci świeżej, ale to kategoria mrożonych warzyw w ostatnich latach przeszła imponujący rozwój: w latach 2005-2014 zwiększyła się o 47 proc. i osiągnęła aż 652 tys. ton. Jak wskazują ostatnie badania sektora detalicznego, w latach 2014-15 rynek mrożonek wzrósł o 12 proc.

Wśród konsumentów wciąż pokutuje wiele mitów na temat mrożonych owoców i warzyw. Jeden z nich dotyczy niskiej jakości warzyw, które poddawane są mrożeniu. Panuje również błędne przekonanie o obniżonej wartości odżywczej i walorach estetycznych mrożonek. Nic bardziej mylnego – przekonują producenci i przetwórcy warzyw.

- Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci - przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o.

Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe i wartościowe.

Produkowane w Polsce mrożone brokuły i pozostałe warzywa oraz owoce przechodzą przez bardzo krótką drogę z pola na stół. Uprawy zlokalizowane są w pobliżu mroźni, co maksymalnie skraca czas dostarczenia idealnie dojrzałych surowców do zakładu. To gwarantuje jakość produktu końcowego.

- Proces mrożenia brokułów rozpoczyna się od przyjęcia surowca przygotowanego do produkcji w formie różyczek o wielkości 2-6 cm (według wymagań jakościowych przetwórni). Następnym etapem jest mycie, sortowanie i blanszowanie. Proces blanszowania polegający na krótkotrwałym sparzeniu warzyw w temperaturze 85-100 C, który poprzedza mrożenie sprawia, że owoce i warzywa nie tracą wyjściowego koloru i aromatu. Kolejnym etapem jest schładzanie surowca i głębokie, szybkie zamrażanie w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że brokuły są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i właściwości odżywcze. Po etapie mrożenia brokuły są w miarę zapotrzebowania kalibrowane, sortowane i pakowane w różnego rodzaju opakowania, a następnie magazynowane w temperaturze poniżej -21 C – wyjaśnia Barbara Niedzwiecka.

Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej. Jak podają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła jesteśmy drugim po Belgii producentem i eksporterem mrożonek warzywno-owocowych oraz czwartym w Europie producentem brokułów. W kategorii warzyw od lat największym popytem na wszystkich rynkach, zarówno krajowym, jak zagranicznych, cieszą się nasze mieszanki warzywne, a spośród mono produktów – właśnie mrożone brokuły i kalafiory, jak też marchew, cebula, pomidory, warzywa strączkowe.

Głównymi importerami mrożonek z Polski są Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Poza Unię Europejską krajowe mrożonki wywożone są przede wszystkim do państw WNP oraz do Stanów Zjednoczonych.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI