Dr hab. Nosecka: W nowy sezon wejdziemy z zapasami koncentratu jabłkowego

Autor: Aneta Gwara-Tarczyńska/www.sadyogrody.pl 25 czerwca 2019 14:05

Dr hab. Nosecka: W nowy sezon wejdziemy z zapasami koncentratu jabłkowego Dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB. Fot. P. Pawłowski

W sezonie 2018/19 mamy do czynienia z absolutnie rekordową produkcją koncentratu jabłkowego. Z szacunków wynika, że do tej pory jest to około 440 tys. ton. To absolutny rekord. Część koncentratu jest w tankach i przejdzie na sezon przyszły, ponieważ w tym sezonie nie uda się go sprzedać - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na rynku zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2018/19 Polska ma dużo szczęścia. - W 2018 roku zbiory jabłek w Chinach spadły o 30 proc., co spowodowało że eksport chiński w całym sezonie będzie mniejszy niż w sezonie poprzednim o połowę i wyniesie ok. 300 tys. ton. Dzięki temu udaje nam się sprzedawać polski koncentrat – nie tylko do krajów europejskich, ale także do Stanów Zjednoczonych. Do końca lutego eksport do Stanów Zjednoczonych był rekordowy i wyniósł 33-35 tys. ton. W tym sezonie jest to trzeci największy odbiorca polskiego zagęszczonego soku jabłkowego, po Niemczech i Austrii - tłumaczy. 

Ekspertka przyznaje, że Polski koncentrat od początku sezonu jest tańszy niż ten oferowany przez Chiny. - Dzięki temu udało się szerzej wejść na rynek amerykański. Gdyby nie zmniejszenie zbiorów jabłek w Chinach, mielibyśmy ogromny problem z zagospodarowaniem. Jednak mimo wszystko, w nowy sezon wejdziemy z zapasami - podkreśla. 

- Dochodzą do nas sygnały, że w 2019 r. w Chinach zbiory jabłek będą dużo większe, co spowoduje wejście z dużą ofertą podażową. Niezależnie od tego, jakie będą zbiory jabłek w Polsce to na rynku światowym będzie dużo koncentratu soku jabłkowego. Oznacza to, że ceny koncentratu soku w obrotach międzynarodowych mogą się nie zwiększyć w stosunku do sezonu 2018/19, kiedy wyniosły ok. 0,90 euro/kg - podsumowała dr Bożena Nosecka. 

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.