Czy Polskie Przetwory znajdą inwestora?

Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy 12 stycznia 2017 09:09

Czy Polskie Przetwory znajdą inwestora? fot. za facebook.com/Dworski

- Plan dla Polskich Przetworów był ambitny, jednak wynikał bardziej z potrzeb społecznych - związanych z zapewnieniem miejsc pracy na lokalnym rynku - niż z dogłębnej analizy biznesowej. Na nasyconych i konkurencyjnych rynkach nie ma miejsca na sentymenty, dlatego takie eksperymenty bardzo rzadko się udają - mówi Piotr Kuc, wiceprezes zarządu Augeo Ventures Sp. z o.o.



Piotr Kuc przyznaje, że do osiągnięcia rentowności w segmencie economy oraz przy produkcji marek własnych potrzebna jest przede wszystkim efektywność kosztowa i duża skala działalności.

- Takie firmy prowadzą strategię opartą o naśladowanie działań kluczowych graczy, bo mówiąc wprost nie stać ich na innowacyjność i jej promocję. Polskim Przetworom nie udało się osiągnąć ani efektywności kosztowej ani odpowiedniej skali działalności.  Wdrożenie planu naprawczego i redukcja zatrudnienia pozwoli ograniczyć straty, ale bez zmian fundamentalnych w strategii działania i polityce handlowej, efekt może okazać się niewystarczający - dodaje Piotr Kuc.

Ekspert dodaje, że obecnie nie widzi też wiele wartości dla potencjalnych inwestorów.

- Spółka nie posiada rozpoznawalnych marek, mocy produkcyjnych na rynku też nie brakuje, a istniejące kontrakty handlowe, zwłaszcza z sieciami, mogą być mało rentowne - mówi wiceprezes zarządu Augeo Ventures Sp. z o.o.

Przypomnijmy, że jak informował serwis pomorska.pl, spółka Polskie Przetwory, produkująca m.in. keczup Dworski w przetwórni warzyw we Włocławku, ma kłopoty finansowe i wdraża program naprawczy. Jego elementem jest redukcja zatrudnienia. Spółka ogłosiła program dobrowolnych odejść. Każdy, kto sam się zwolni, otrzyma 3 tys. zł lub 4,5 tys. zł, jeśli zobowiąże się do rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Ze spółki ma odejść 66 osób ze 130-osobowej załogi.

W wyniku realizacji strategii dywersyfikacji działalności Krajowa Spółka Cukrowa S.A. sfinalizowała w 2014 roku zakup dawnych Kujawskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Włocławek”. Spółka Polskie Przetwory, która zarządza zakładem, rozpoczęła sprzedaż swoich produktów - ketchupów, koncentratu pomidorowego i ogórków konserwowych pod marką „Dworski”. 

Polskie Przetwory Sp. z o.o. planowały także uruchomienie produkcji nowych produktów w niszach rynkowych, zgodnie z trendem konsumenckim wymagającym od producentów serwowania żywności „wygodnej" i zdrowej. 

 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI