Czy mało znane owoce mogą stanowić cenne komponenty nektarów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 czerwca 2015 15:11

Czy mało znane owoce mogą stanowić cenne komponenty nektarów? www.shutterstock.com

- Soki i nektary są produktami szczególnie polecanymi w codziennej diecie człowieka. Ich wartość żywieniowa uwarunkowana jest obecnością witamin, polifenoli, czy również składników mineralnych – mówiła dr inż. Justyna Bojarska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, podczas XVIII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

- W Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim od wielu lat prowadzone są badania nad doborem owoców, wyróżniających się pod względem właściwości prozdrowotnych – powiedziała dr Justyna Bojarska.

Do produkcji nektarów przede wszystkim wykorzystuje się owoce już dobrze znane m.in. czarna porzeczka, truskawka, malina czy aronia. - Przedmiotem badań są owoce mniej poznane, rzadziej stosowane w technologii przecierów, tj. borówka czernica, żurawina, jeżyna bezkolcowa, bez czarny, morwa czarna, świdośliwa, bądź jarzębina – zaznaczyła prelegentka.

W prowadzonych badaniach oprócz wyróżników podstawowych (ekstrakt, kwasowość, zawartość cukrów) szczególną uwagę zwrócono na związki pektynowe, witaminę C, polifenole w tym antocyjany, rezweratrol oraz właściwości przeciwutleniające.

- Spośród badanych soków wysokie zawartości polifenoli - 445,6 mg/100 ml i antocyjanów - 85,0 mg/100 ml stwierdzono w przypadku jeżyny bezkolcowej. Porównywalne wyniki zaobserwowano u morwy czarnej, gdzie odnotowano zawartość polifenoli na poziomie - 305,2 mg/100 ml, zaś antocyjanów 84,0 mg/100 ml – skomentowała dr Bojarska.

- Soki z owoców czarnego bzu w porównaniu do tych mniej znanych wyróżniały się wysoką zawartością związków fenolowych, przewyższającą nawet owoce aronii – mówiła prelegentka.

Jak poinformowała ekspertka, owoce czarnej jagody (borówki czernicy) charakteryzują się wysoką
zawartością antocyjanów, podobnie jak aronia, bez czarny i czarna porzeczka. – Jednak przewyższają je bogatym składem jakościowym, podobnie jak uzyskane z nich soki i przeciery – dodała.

Zdaniem dr Bojarskiej na zainteresowanie zasługują ponadto soki i przeciery z owoców żurawiny zarówno leśnej, jak i odmian uprawnych żurawiny wielkoowocowej, w których stwierdzono obecność rezweratrolu. - Owoce borówki wysokiej, aronii, jarzębiny jadalnej i czarnej porzeczki wyróżniały się największą zawartością pektyn ogółem – powiedziała dr Justyna Bojarska.

- Analizowane w badaniach soki surowe i przeciery mogą stanowić cenne komponenty nektarów, wzbogacając je w bioaktywne składniki o właściwościach prozdrowotnych, jak również nowe ciekawe wrażenia sensoryczne – podsumowała dr Bojarska, z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.