Cydr ze świeżego soku może być produkowany na dużą skalę

$data.author.description Autor: portalspozywczy.pl 18 maja 2015 12:15

Cydr ze świeżego soku może być produkowany na dużą skalę fot. Ambra

Jak mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra, cydr powinien być produkowany tylko ze świeżego soku, a produkcja taka jest też możliwa na dużą skalę. Nie ma powodu, aby cydrem nazywać produkty jakiekolwiek inne, niż te produkowane ze świeżego soku - podaje www.portalspozywczy.pl.

Produkcja cydru ze świeżego soku jest również możliwa w dużej skali - twierdzi szef Ambry.

- Podobnie zresztą jak wino w Europie produkowane jest tylko z winogron i ze świeżego moszczu winogronowego. I cały ogromny światowy rynek wina istnieje i rozwija się. Są mali producenci i są duzi producenci. Jesteśmy dużym producentem, ale produkujemy cydr ze świeżego soku. Cydr nie musi przegrać z mieszankami, ale trzeba zastrzec na poziomie ustawy, że cydr produkuje się tylko ze świeżego soku - dodaje.

- Wizja rozwoju polskiego cydru łączy się ze zmianą ustawy, przywiązaniem polskiego cydru do świeżego soku, czyli do jabłka i sadowników – zauważa Robert Ogór. 

W 2015 roku możliwe jest podwojenie się rynku, a zgodnie z prognozą branży w ciągu pięciu lat rynek cydru w Polsce może osiągnąć wielkość 80 mln litrów, co odpowiada 2 proc. sprzedaży piwa (wg badań to właśnie piwo smakowe i jasne jest najczęściej zastępowane cydrem).

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI