Cydr z Lubelszczyzny będzie polską narodową specjalnością?

Autor: Gość Lubelski 11 września 2015 13:20

- Będziemy walczyć o polskie jabłka i polski cydr, przekonywać Polaków, że dobry cydr robi się z polskich jabłek. To produkt, który może stać się naszą narodową specjalnością jak wino dla Francji czy Hiszpanii - tłumaczy na łamach "Gościa Lubelskiego", Tomasz Solis członek Sadowników RP.

Lubelszczyzna to drugi pod względem wielkości jabłkowy region Polski (22 tys. ha sadów). Ma unikalne położenie, zróżnicowaną rzeźbę terenu, doskonałe gleby, klimat (duże amplitudy temperatur) i długą tradycję uprawy jabłoni. W wielu tutejszych sadach wciąż można podziwiać najstarsze odmiany takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy Antonówka.

Już wkrótce bo 19 września na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się wielkie świętowanie pierwszych tegorocznych zbiorów jabłek i jednocześnie i jednocześnie promocja młodego cydru. Po raz pierwszy zaprezentowany zostanie naturalny cydr jednoodmianowy wyprodukowany w małej serii (niecałe 200 000 litrów) z pierwszych sierpniowych zbiorów Antonówki w 2015 roku. 

Czytaj więcej w serwisie lublin.gosc.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI