Cydr z jabłek odmiany Malinówka wejdzie na rynek?

$data.author.description Autor: portalspozywczy.pl 26 października 2015 12:18

Cydr z jabłek odmiany Malinówka wejdzie na rynek? Ambra, producent i dystrybutor win oraz Cydru Lubelskiego, wprowadziła we wrześniu na rynek pierwszy w Polsce cydr jednoodmianowy/ fot. shutterstock

Jak uważa Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego, cydr jednoodmianowy, który we wrześniu pojawił się w Polsce z jabłek Antonówka, mógłby również powstawać z jabłek odmiany Malinówka – podaje portalspozywczy.pl.

Ambra, producent i dystrybutor win oraz Cydru Lubelskiego, wprowadziła we wrześniu na rynek pierwszy w Polsce cydr jednoodmianowy - Cydr Lubelski Antonówka 2015 w wersji limitowanej. Grupa planuje wprowadzić na rynek więcej rodzajów cydru jednoodmianowego, czyli wyprodukowanego z jednej odmiany jabłek.

 - Myślę, że taką dodatkową odmianą, która mogłaby jeszcze bardziej wzbogacić to, czym zajmuje się Ambra, jest Malinówka. Właśnie, ze względu na smak, aromat i kolor - mówi Sławomir Sosnowski.

Cydr Lubelski Antonówka to nowość na polskim rynku, czysty smak polskiego jabłka, bez sztucznych dodatków i w 100 proc. ze świeżego soku z Antonówek. Został wyprodukowany w małej serii - niecałe 200.000 litrów - z pierwszych sierpniowych zbiorów Antonówki w 2015 roku. Cydr Lubelski jednoodmianowy będzie dostępny tylko sezonowo.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI