Cydr nie dla sadowników? Wywiad z właścicielem cydrowni w Chyliczkach

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 07 lutego 2020 11:50

Żeby jabłko nadawało się na przyzwoity cydr musi być uprawiane bez nawozów, bez intensywnej ochrony chemicznej; poza tym jabłka produkowane ekstensywnie mają mają gęściejszy i bardziej aromatyczny sok oraz wyższą zawartość tanin – mówi w wywiadzie dla www.sadyogrody.pl Dariusz Koroś, właściciel cydrowni w Chyliczkach

Cydrownia Chyliczki działa od 2014 r. To rok wprowadzenia embarga rosyjskiego, a cydr miał być „ucieczką do przodu” przed embargiem...

Pomysł, aby zniwelować skutki embarga przez produkcję cydru to nie jest dobry pomysł, dlatego, że dobre cydry robi się z zupełnie innych jabłek. Jabłka deserowe produkowane w sadach wielkotowarowych zupełnie nie nadają się do produkcji cydru dobrej jakości.

W Polsce nie ma sadów cydrowych odmian, skąd więc bierzecie Państwo jabłka do swoich cydrów?

Oczywiście, najlepsze do produkcji cydrów są jabłka z odmian cydrowych, natomiast w Polsce takich odmian nie mamy, pojawiają się dopiero pierwsze nasadzenia. Ale cydry w innych krajach niż Anglia, Francja czy Hiszpania robione są z jabłek dostępnych w danym regionie: w Polsce, Czechach, Austrii, krajach nadbałtyckich, Australii, USA wykorzystuje się jabłka z odmian niecydrowych, ale inaczej uprawianych.

Żeby jabłko nadawało się na przyzwoity cydr musi być uprawiane bez nawozów, bez intensywnej ochrony chemicznej (bo wtedy giną dzikie drożdże, które są na skórce, a które są potrzebne do fermentacji); poza tym jabłka produkowane ekstensywnie mają inny smak od jabłek deserowych - mają gęściejszy i bardziej aromatyczny sok oraz wyższą zawartość tanin.

Jeśli sad prowadzi się odpowiednio, z “deserowych” odmian jabłek można uzyskać całkiem dobry cydr.

Z Gali i Red Jonaprince’a też?

Akurat z takich odmian nie. Ale już z Szarej Renety, Antonówki, Boskoop’a - tak.

Kto dziś jeszcze ma takie odmiany?

Jest tu pewien problem, ponieważ tego typu nasadzeń: Grochówki, Kronselki itp. jest mało, więc zwykle producenci dobrych cydrów starają się “wyszukać” takie sady. Jakość cydrów z tych odmian nie jest może zbliżona do smaku cydrów angielskich czy francuskich, ale przecież tak nie musi być - każdy kraj ma swoje regionalne produkty, nie muszą one być ujednolicone.

Cydr polski odróżnia się od innych cydrów?

Każda partia cydru, nawet z tej samej cydrowni i tych samych jabłek, ma inny smak. Chyba, że jest to cydr przemysłowy produkowany z koncentratu soku jabłkowego - wtedy surowiec jest bardzo słabej jakości i żeby nadawał się do picia musi być dosłodzony, doprawiony jakimiś kwasami i aromatami. Ale wtedy nie mówimy o cydrze, lecz o zestandaryzowanym napoju alkoholowym o smaku owocowym, który nie ma nic wspólnego z cydrem jakościowym.

Cydrownia Chyliczki nie jest nastawiona na produkcję wielkotowarową, a tymczasem amatorów cydru nie jest wielu, a sam produkt nie jest tani. Czy cydrownia może być samofinansującym się podmiotem?

W Polsce mamy ok. 600 browarów rzemieślniczych, ok. 300 winnic i kilkanaście cydrowni. Nie mówię o cydrowniach przemysłowych, których jest pewnie kilkadziesiąt. To pokazuje, że cydrami rzemieślniczymi zajmują się ludzie, którzy są bardziej pasjonatami niż biznesmenami.

Od dawna podnoszą się głosy, żeby prawnie określić, czym jest cydr. To w dalszym ciągu jest tylko postulat?

Tak, nic się z tym nie dzieje. Nigdy nie było “dobrego momentu” na to, zależy to również od przepisów unijnych, które mają ulec zmianie. Ale osobiście uważam, że wszelkie przeregulowanie nie jest dobre; mamy np. w Polsce bardzo dobre piwa rzemieślnicze mimo że nie ma żadnych ograniczeń co do ich składu. Tu decyduje przede wszystkim jakość, ona się obroni. Natomiast cydr, zgodnie z przepisami, produkowany jest ze świeżego soku jabłkowego, ew. z soku z dodatkiem wody (co już nie jest dobre), albo z koncentratu soku jabłkowego i wody - co moim zdaniem jest skandaliczne, bo koncentrat robi się z odpadowych jabłek, czyli tych najgorszej jakości, a ze złego surowca nie zrobi się dobrego produktu.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.