Cydr narodową specjalnością i źródłem dobrobytu dla Lubelszczyzny?

Autor: Super Express 23 października 2015 14:05

Cydr narodową specjalnością i źródłem dobrobytu dla Lubelszczyzny? Polacy pokochali słodko-kwaśny smak polskiego cydru, podobnie jak kochają polskie jabłka/ fot. shutterstock

Polacy pokochali słodko-kwaśny smak polskiego cydru, podobnie jak kochają polskie jabłka. Jego sprzedaż w ujęciu ilościowym w pierwszym półroczu br. wzrosła o 75 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym. Polski cydr naturalny ma więc szansę stać się narodową specjalnością Polski i źródłem dobrobytu dla Lubelszczyzny - podaje "Super Express".

Lubelszczyzna to drugi pod względem wielkości jabłkowy region naszego kraju: 22 tys. ha sadów, 500 tys. ton upraw. 

Jak mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru i Związku Sadowników RP, mamy niepowtarzalną szansę wykorzystania naturalnego bogactwa, jakim jest polskie jabłko i stworzenia nowego narodowego produktu: naturalnego cydru, produktu o potencjale eksportowym. 

Stowarzyszenie walczy o jakość i czystość polskiego cydru. O to, żeby był naprawdę produkowany tylko z jabłek. Istotne jest też wprowadzenie możliwości wytwarzania rzemieślniczych cydrów. Najlepszym rozwiązaniem będzie stworzenie oddzielnej ustawy o cydrze na wzór europejskich zapisów o winach.

Więcej w "Super Expresie".

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI