Ciepły cydr to popularny trunek w Kanadzie

Autor: www.portalspozywczy.pl za PAP 28 grudnia 2014 18:34

Kanadyjskim narodowym napojem jest piwo. Mniej znany jest fakt, że w Kanadzie produkuje się wino. Zaś prawie zupełnie ignorowane jest to, że Kanada jest też dumna ze swojego cydru - informuje www.portalspozywczy.pl za PAP.

Późną jesienią, kiedy robi się naprawdę zimno, w restauracjach i barach gościom proponuje się gorący cydr. W wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, obowiązkowo przyprawiony cynamonem, często także goździkami, gałką muszkatołową czy skórką pomarańczową.

Cydr bezalkoholowy, czyli niefiltrowany sok jabłkowy znajduje się jesienią i zimą na farmers' markets, targach, gdzie farmerzy przywożą swoje produkty. Jeśli ktoś decyduje się jesienią na wizytę w gospodarstwie sadowniczym, by samodzielnie zebrać z drzew buszel jabłek, może także liczyć na lokalny cydr. Jednak ci, którzy znają Francję, gdzie przynajmniej od XII w. cydr to sfermentowany sok jabłkowy, który w uznaniu dla tradycji w czerwcu br. został przez francuski parlament uznany za część dziedzictwa narodowego, reagują w pierwszej chwili śmiechem widząc kanadyjski "cider", czyli po prostu jabłkowy sok.

Niemniej cydr w Kanadzie to także wiekowa tradycja, jesienno - zimowa i, podobnie jak we Francji, jego sprzedaż szybko rośnie. Już w ub.r. dziennik "The Globe and Mail" wskazywał, że w ciągu roku sprzedaż cydru alkoholowego wzrosła o 60 proc. licząc wartość sprzedaży. Ontario Craft Cider Association przewidywało w ub.r., że do 2018 r. wartość sprzedaży cydru wzrośnie z 1,13 mln dolarów kanadyjskich do 35 mln dolarów.

Nawet kanadyjskie browary dostrzegły potencjał cydrowego rynku i, podobnie jak inni duzi producenci piwa na świecie, włączają alkoholowy cydr do swojej oferty, walcząc z uznanymi przez smakoszy lokalnymi wytwórcami jabłkowego napoju.

"The Globe and Mail" wskazuje, że cydr szczególnie cenią młodzi ludzie, ponadto kobiety wybierają ten alkohol częściej niż piwo - w globalnej sprzedaży cydru 46 proc. zakupów dokonują panie. Dodatkowo cydr jako produkt bezglutenowy dobrze się sprzedaje dzięki popularności diet bezglutenowych.

Popularność alkoholowego cydru została doceniona szczególnie w mijającym roku, bo w Toronto po raz pierwszy zorganizowano Hard Cider Competition, czyli wystawę/zawody, na których jury oceniało jakość rozmaitych wytwórni. Finezyjne opisy smaków należałoby porównywać z opisami smaków win. Jak podkreśla "Vines Magazine", magazyn winiarski, z cydrem jest podobnie jak z winem: smak zależy od użytych odmian jabłek, gleby, pogody, składników używanych do produkcji i baryłek do leżakowania. 

Cydr w Kanadzie to relatywnie nowe zjawisko - przypominają historycy gastronomii. Jak podkreślano w "Vines Magazine", jeszcze w XVIII i XIX w., kiedy Kanada była angielską kolonią, wyrób cydru - choć uprawiano w Kanadzie jabłka - był zakazany w trosce o interesy producentów na Wyspach Brytyjskich.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.