Analityk o perspektywach rozwoju sektora przetworów owoców i warzyw w 2016 r.

Autor: www.sadyogrody.pl 15 stycznia 2016 12:59

Analityk o perspektywach rozwoju sektora przetworów owoców i warzyw w 2016 r. Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

- Rok 2015 był dość niekorzystny pod względem dostępności surowca do przetwórstwa. Według szacunków GUS zbiory owoców i warzyw były mniejsze niż rok wcześniej, szczególnie warzyw gruntowych (-20 proc.). Wyzwaniem, oprócz mniejszej dostępności surowca była także niższa jakość niektórych produktów (np. malin). Mniejsza podaż warzyw przełożyła się na spadek produkcji przetworów warzywnych - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas.

Według danych GUS produkcja mrożonych warzyw w Polsce od stycznia do listopada br zmniejszyła się o blisko 5 proc. Według danych IERiGŻ-PIB ceny warzyw do przetwórstwa w czwartym kwartale 2015 r. były od kilkunastu do kilkudziesięciu (w zależności od gatunku) procent wyższe niż przed rokiem.

- Ceny jabłek przemysłowych w analogicznym okresie wzrosły o 88 proc. r/r. Wzrost cen jest wynikiem mniejszej podaży w kraju i na rynkach zagranicznych. Oznacza on jednocześnie wyższe koszty dla producentów przetworów warzywnych oraz soków owocowych. Przy zmniejszonym popycie na rynkach światowych i większej presji podażowej na rynku soków, wzrost cen przetworów może w mniejszym stopniu rekompensować wzrost po stronie kosztów surowca i negatywnie wpływać na marże przetwórców - mówi Mariusz Dziwulski.

Jego zdaniem sytuacja w tym roku w dużej mierze zależeć będzie od dostępności surowca, jego cen a także możliwości zbytu na rynku krajowym i europejskim.

- Popyt na polski zagęszczony sok jabłkowy jest niższy niż przed rokiem, ze względu na większą podaż koncentratu z Chin. Dodatkowo rynkowi nie sprzyjają długoterminowe tendencje w konsumpcji soków odtwarzanych w Europie. Dlatego eksport soków może być mniejszy r/r. Lepsze perspektywy ma przed sobą segment soków jabłkowych NFC, których konsumpcja dość szybko wzrasta, szczególnie w kraju. Popyt na mrożone owoce w UE jest dość stabilny, ewentualny wzrost sprzedaży na rynku UE możliwy jest dzięki zmniejszeniu dostaw z innych krajów (przykład mniejszego importu mrożonych truskawek z Chin, który umożliwił większy eksport z Polski) - dodaje analityk.

Zdaniem analityka dobre perspektywy, dzięki wzrostowi konsumpcji w kraju i rozwojowi sektora HoReCa, ma segment mrożonych warzyw. - Dodatkowo dzięki przewagom konkurencyjnym i dobrej bazie surowcowej możliwy jest dalszy wzrost eksportu mrożonych warzyw. Możliwe, że po załamaniu w 2015 roku, produkcja warzyw mrożonych będzie dalej wzrastać - mówi Mariusz Dziwulski. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI