Analityk: Chiński koncentrat jest bardziej konkurencyjny w tym roku

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 08 marca 2016 08:51

Analityk: Chiński koncentrat jest bardziej konkurencyjny w tym roku Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

- W ubiegłym roku silnie wzrosła unijna sprzedaż koncentratu na rynki poza UE (USA, Kanada). Teraz kraje te zaopatrują się w koncentrat na rynku chińskim, co umożliwia wyższa produkcja w tym kraju i bardziej konkurencyjne - niż rok wcześniej - ceny soku chińskiego – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że dynamika sprzedaży polskiego koncentratu jabłkowego jest słabsza ze względu na niższy popyt pozaunijny. - Według danych Eurostatu w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego sezonu unijny eksport koncentratu zmniejszył się o 20 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej – mówi.

- Polska w tym samym czasie wyeksportowała na rynek UE i do krajów poza UE łącznie 84 tys. ton ZSJ, czyli o ponad 8 proc. mniej niż rok wcześniej. Mniejszy popyt na rynkach międzynarodowych przekłada się na spadek cen w Unii. Wg Foodnews, ceny koncentratu z Polski na początku lutego bieżącego roku zmniejszyły się do poziomu 0,95 euro/kg, podczas gdy na początku roku kształtowały się na poziomie ponad 1 euro/kg. Warto dodać, że ceny pozostają wciąż wyższe niż rok wcześniej. Niemniej jest to konsekwencja relatywnie niskiej podaży na rynku UE, będącej rezultatem niskich zapasów na początku sezonu – podkreśla ekspert.

W tym roku ceny koncentratu chińskiego są bardziej konkurencyjne, niż polskiego. - USDA szacuje, że podaż jabłek do przetwórstwa w Chinach może wzrosnąć w sezonie 2015/2016 o 12 proc. w stosunku do poprzedniego. W takim samym stopniu wzrosnąć może produkcja koncentratu w tym kraju. Wzrost podaży widoczny jest w postaci spadku cen i wzroście wolumenu sprzedaży chińskiego zagęszczonego soku – komentuje.

- Z danych eksportowych wynika, że cena kilograma ZSJ z Chin w grudniu 2015 r. wynosiła 1 106 USD/t  była o 13 proc. niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Według danych Foodnews w drugiej połowie 2015 r.  Stany Zjednoczone zaimportowały z Chin 155 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego tj. o 65 proc. więcej niż rok wcześniej - mówi Dziwulski. 

Ekspert dodaje, że Kanada w analogicznym okresie zwiększyła wolumen zakupów koncentratu o 183 proc. do 17 tys. t.  - Wzrostu sprzedaży nie notuje się natomiast w przypadku Rosji, co jest wynikiem spowolnienia gospodarczego w tym kraju i osłabienia się rosyjskiej waluty – podsumował analityk. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI