30 maja obchodzimy światowy dzień soku

Autor: www.sadyogrody.pl 30 maja 2017 13:00

30 maja obchodzimy światowy dzień soku fot. shutterstock

Dzień Soku obchodzony jest 30 maja każdego roku na całym świecie. Soki owocowe i 100 proc. soki warzywne pod względem zawartości składników odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały przygotowane.

Eksperci podkreślają, że soki zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty, błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia fitoskładników. Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych aromatów. Soki owocowe, 100 proc. warzywne oraz pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów.

Wszystkie soki owocowe i warzywne to bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in.: 

PROWITAMINA A, CZYLI BETA-KAROTEN – wystarczy szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, by zapewnić wymaganą przez nasz organizm, dzienną dawkę witaminy A (800 µg). Ponieważ witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, sięgajmy po nią, gdy czeka nas np. dużo pracy przy komputerze lub długa droga za kierownicą. Zalety beta-karotenu docenią też ci, którzy chcą cieszyć się piękną opalenizną latem i przedłużyć ją do późnej jesieni, bo zabezpiecza on przed szkodliwym promieniowaniem UV.

WITAMINA C – sięgamy po nią, gdy nadchodzi sezon przeziębień, jak np. przedwiośnie. I słusznie! Bo wzmacnia system odpornościowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ma także inne zalety. Przyczynia się np. do zmniejszenia uczucia zmęczenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dlatego po szklankę soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ok. 60% - 70%, powinny sięgać osoby, które czeka duży wysiłek intelektualny, jak sesja na studiach czy zbliżająca się dużymi krokami matura. Docenią ją też kobiety, chcące mieć zdrową i zadbaną skórę, ponieważ witamina C wspomaga produkcję kolagenu.

WITAMINA E – przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia i chroniący przed rozwojem miażdżycy. Niezbędnym elementem diety powinny się stać zawierające ją soki marchwiowe, a także soki wielowarzywne z udziałem zielonych warzyw.

KWAS FOLIOWY (FOLIANY) –niezbędny w procesie wzrostu i rozmnażania komórek organizmu potomstwa. Każdemu kwas foliowy niezbędny jest natomiast, by organizm mógł produkować krew, a system immunologiczny funkcjonować prawidłowo. Szklanka soku z buraków czerwonych dziennie zapewni jego wymaganą dawkę (200 µg).

LIKOPEN – najpotężniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy, zapobiegający starzeniu się komórek. Nie trzeba więc będzie chyba nikogo namawiać, aby pić bogaty w niego sok pomidorowy. Co ciekawe, proces produkcji soku pomidorowego, jaki możemy kupić w sklepie, powoduje, że w takiej formie jest on lepiej przyswajalny, niż ten pochodzący z surowych pomidorów.

POLIFENOLE – chronią przed wpływem wolnych rodników, więc na pewno chętnie soki z tym składnikiem pić będą panie, które jak najdłużej chcą cieszyć się młodym wyglądem. Dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi i ciśnienie. Wyjątkowo bogaty w flawonoidy, czyli związki z grupy polifenoli jest mętny sok jabłkowy.

POTAS – niezbędny mięśniom i nerwom, reguluje gospodarkę elektrolitową w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Szklanka soku pomidorowego czy marchwiowego zabezpieczy 25 % dziennego zapotrzebowania na potas (zawiera ok. 500 mg tego pierwiastka). Sięgajmy też po zawierające go soki pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe, a także nektary z czarnych porzeczek oraz bananów.

BŁONNIK – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pamiętajmy, że jego głównym źródłem mają być produkty zbożowe. Ale także soki dostarczą cennej odmiany tego składnika, tzw. pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego. Zawarty w sokach błonnik ogranicza wchłanianie cukrów i wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Pijmy zawierające go soki naturalnie mętne (pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) oraz przecierowe (pomidorowe, warzywne lub warzywno-owocowe).

WIELE INNYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH (pierwiastki, jak np. wapń, fosfor czy magnez) – wszystkie sole mineralne w sokach, podobnie jak z warzyw i owoców z których soki otrzymujemy, pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zatem pijmy soki, by dostarczać sobie tych cennych składników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.