Zmiany w przepisach dotyczących zawartości ołowiu w owocach i warzywach

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej 14 lipca 2015 12:17

26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wprowadzające zmiany w zakresie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej.

Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r. Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być nadal przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.

W przypadku produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, a także soków owocowych oraz koncentratów soków

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM