Wycofywanie kontrolowane - wywiad z przedstawicielką IJHARS

Autor: Albert Katana; www.sadyogrody.pl 25 kwietnia 2016 09:25

Wycofywanie kontrolowane - wywiad z przedstawicielką IJHARS fot. shutterstock

O kontrolach przeprowadzanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z rzecznikiem prasowym IJHARS panią Izabelą Zdrojewską rozmawia Albert Katana.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest organem odpowiedzialnym za kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw przeznaczonych między innymi do przekazania na cele charytatywne. Owoce (warzywa) muszą być: całe, zdrowe, czyste, bez jakichkolwiek widocznych substancji obcych, szkodników i uszkodzeń przez nie spowodowanych, wolne od obcych zapachów lub smaków. Muszą też być dostatecznie rozwinięte i dojrzałe, charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego. Efektem kontroli powinno być Świadectwo zgodności z normami handlowymi UE dla świeżych owoców i warzyw - uzyskanie go jest niezbędne do uzyskania przez ARR zgody na przeprowadzenie wycofywania. Natomiast jeśli Inspekcja JHARS stwierdzi, że produkty nie spełniają ww. wymagań, sadownik zapłaci koszty związane z niezakwalifikowaniem produktu do wycofania.

Albert Katana: W jaki sposób przeprowadzana jest kontrola owoców przeznaczonych na cele charytatywne? Gdzie jest przeprowadzana?

Izabela Zdrojewska: Kontrole świeżych owoców i warzyw, przeznaczonych na wycofanie z rynku w ramach tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów dotkniętych rosyjskim embargiem, przeprowadzane są na terenie każdego województwa przez właściwy miejscowo Wojewódzki Inspektorat JHARS.

Kontrole WIJHARS przeprowadzane są w pomieszczeniach: producentów, organizacji producentów, organizacji charytatywnych lub innych tego typu jednostek (np. szkół, domów pomocy, zakładów karnych), a także w innych miejscach specjalnie do tego przeznaczonych. WIJHARS otrzymują informację na temat miejsca kontroli od Oddziałów Terenowych ARR. 

Celem kontroli jest przede wszystkim sprawdzenie, czy świeże owoce i warzywa spełniają odpowiednio wymagania określone w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 roku ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworów owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.6.2011, str. 1, z późn. zm.), z uwzględnieniem norm handlowych wskazanych w tym przepisie. W wyniku kontroli potwierdza się masę partii, która będzie przedmiotem wycofania oraz weryfikuje prawidłowość jej oznakowania.

Na opakowaniach świeżych owoców i warzyw przeznaczonych do bezpłatnej dystrybucji powinno być umieszczone godło europejskie oraz napis: „Produkty przeznaczone do bezpłatnej dystrybucji [rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 1031/2014 ]”.

Czy sprawdza się wszystkie owoce, każdą sztukę?

Przedmiotowe kontrole przeprowadzane są na podstawie załącznika V rozporządzenia Komisji (UE) nr 543/2011, w którym szczegółowo określono metody kontroli świeżych owoców i warzyw. Metody te wskazują na sposób pobierania próbek losowo z partii, w zależności od jej wielkości. Z uwagi na wielkość partii przedstawianych jednorazowo do przedmiotowych kontroli brak jest możliwości sprawdzenia każdej sztuki owocu / warzywa przeznaczonego na wycofanie. Jednakże kontrolą WIJHARS objęta jest każda partia będąca przedmiotem wycofania. Zastosowanie wspomnianych metod kontroli pozwala na sprawdzenie reprezentatywnej części danej partii. Warto wspomnieć, że metody te są stosowane przez wszystkie państwa należące do UE w każdym przypadku przeprowadzania kontroli świeżych owoców i warzyw, tj. również w obrocie z krajami trzecimi oraz na rynku krajowym.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM