Umiejetne planowanie i zarządzanie produkcją kluczem do sukcesu

Autor: www.sadyogrody.pl / pr 08 maja 2015 12:02

Umiejetne planowanie i zarządzanie produkcją kluczem do sukcesu www.shutterstock.com

Wiosna to intensywny okres pracy w branży owocowej - drzewa i krzewy wymagają szczególnej pielęgnacji, m.in. nawadniania, nawożenia, cięcia. Dla producentów ważne jest nie tylko to, co dzieje się w sadzie, czy pod odsłonami, ale także w dalszej fazie produkcji.

Producenci owoców zarówno muszą zaplanować produkcję, jak i zarządzać nią. Okres wiosenny to czas sadzenia roślin oraz zabezpieczania ich przed szkodnikami. W określonym terminie należy dostarczyć niezbędne makro- i mikro elementy. Gdy produkcja jest jednogatunkowa, zarządzanie wydaje się łatwiejsze. Są jednak pewne kwestie, o które trzeba dbać niezależnie od skali i różnorodności działania.

Jak podkreśla Roman Grzesiak, koordynator projektu Agrego (Agro-grupa.pl), istotną rolę w branży owocowej odgrywa umiejętne planowanie i zarządzanie. Nawet najlepsze nawyki mogą okazać się niewystarczające w konfrontacji z wymagającą rzeczywistością.

– Producenci, którzy chcą sprawnie zarządzać gospodarstwem, powinni wziąć pod uwagę wszystkie możliwe czynniki wpływające na wielkość produkcji. Przykładem może być tutaj ostatnia, wiosenna susza, która będzie miała dalszy wpływ na ceny owoców. Nie uwzględnienie jej w harmonogramie działań może mieć sporo negatywnych konsekwencji – mówi Roman Grzesiak. – Plan zabiegów agrotechnicznych i działań organizacyjnych może przyjąć np. formę organizera lub kalendarza z elementami budżetowania, czyli szacowania wydatków, jakie mają zostać poniesione w danym okresie – dodaje koordynator projektu Agrego (Agro-grupa.pl).

Wprowadzenie danych np. do systemu komputerowego pozwala dostosowywać je do zmiennych warunków i na bieżąco monitorować ich oddziaływanie na wynik produkcji. Planowanie to również krok do innej istotnej kwestii związanej z zarządzaniem gospodarstwem. – Warto przeanalizować wszystkie możliwe ryzyka i zastanowić się, w jaki sposób można je niwelować, np. za pomocą kontraktów, ubezpieczeń, czy grupowego zarządzania - podkreśla Roman Grzesiak.

Zarządzanie produkcją w jej początkowej fazie to dopiero początek, gdyż później trzeba jeszcze sprzedać to, co udało się wytworzyć. Nie od dziś wiadomo, że wspólne działanie może przynieść wiele korzyści. Jest to szczególnie ważne w branży owocowej, zależnej od wielu niestabilnych czynników (co pokazało np. ubiegłoroczne embargo na jabłka). Producenci znają zalety działania w grupie, jednak często decydują się na nie za późno. Podejmując wspólne działania, borykają się też z pewnymi niedogodnościami: brakiem wzajemnego zaufania, wspólnego systemu zarządzania, czy niedostatecznym przepływem informacji.

– Organizacje rozpoczynające współpracę napotykają różnorodne wyzwania. Pojedynczym producentom czy niewielkim organizacjom i grupom trudniej rywalizować z silniejszymi konkurentami. Rozpoczęcie wspólnego działania to etap, który wymaga przede wszystkim wzajemnej lojalności. Wypracowanie warunków współpracy i zdobycie zaufania kooperantów to pierwszy krok, który warto w tym przypadku uczynić – mówi Andrzej Machowicz z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Działanie w grupie ułatwia pozyskanie środków na działalność i inwestycje. Ekspert z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreśla, że w branży owocowej, fundusze z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach działania „Przetwórstwo i marketing produktów rolniczych”, są przeznaczone na zasadzie priorytetu dla grup, ich zrzeszeń oraz organizacji.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI