Sektor przetwórstwa owocowo-warzywnego poszukuje Ukraińców do prac sezonowych

Autor: www.sadyogrody.pl 26 lipca 2017 08:55

Sektor przetwórstwa owocowo-warzywnego poszukuje Ukraińców do prac sezonowych fot. shutterstock.com

Przetwórstwo owocowo-warzywne, budownictwo, gastronomia i utrzymanie zieleni to cztery główne branże, w których obywatele Ukrainy mogą łatwo znaleźć pracę w miesiącach wakacyjnych – wynika z danych Personnel Service. Eksperci spodziewają się, że w związku z trwającym sezonem na prace wakacyjne, w lipcu liczba zatrudnionych Ukraińców przez Personnel Service wzrośnie o nawet 10 proc. w porównaniu do poprzedniego miesiąca oraz o 35 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.

- Z danych GUS wynika, że w II kwartale 2017 roku liczba wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej zgłoszonych przez pracodawców do Urzędów Pracy wyniosła ponad 432 tys. Wyróżnia się tutaj maj, który jest dla wielu firm, pierwszym miesiącem poszukiwania pracowników sezonowych. Tylko w tym miesiącu liczba wakatów wyniosła 151,7 tys. i w porównaniu do kwietnia 2017 roku wzrosła o 12%, a w porównaniu rok do roku była wyższa o 20%. To pokazuję skalę zapotrzebowania na kadrę w naszym kraju. W związku z tym, pracodawcy coraz częściej poszukują pracowników poza granicami, w tym głównie na Ukrainie. O osoby do pracy zza wschodniej granicy w wakacje starają się głównie firmy z branż przetwórstwa owocowo-warzywnego, budownictwa, gastronomii i utrzymania zieleni. I choć lista najbardziej poszukiwanych fachowców stale się wydłuża, czołówka pozostaje niezmienna – mówi Krzysztof Inglot, prezes zarządu Personnel Service.

TOP1, przetwórstwo owocowo-warzywne (46% wszystkich ofert pracy)

Sezon zbioru owoców i warzyw oraz ich przetwórstwa przypada w dużej części na miesiące wakacyjne, kiedy pracy jest najwięcej. Na wielu plantacjach zbiory trwają w najlepsze, i choć ze względu na łagodną zimę i częste załamania pogody, pracy jest mniej niż zazwyczaj, nadal oferty pracy z tego sektora stanowią ponad 46% wszystkich zgłoszeń, które spływają do Personnel Service. Pracę można znaleźć m.in. przy zbiorze truskawek czy w firmach zajmujących się obróbką sezonowych owoców i warzyw. - Warto też podkreślić, że duże niedobory w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego powodują, że to właśnie w tych firmach, obywatele Ukrainy stanowią większość kadry w stosunku do pracowników z Polski, których jest za mało – mówi Krzysztof Inglot.

Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej (za Niemcami, Francją, Włochami, Wielką Brytanią i Hiszpanią). Sporą część tego rynku stanowi przetwórstwo owocowo-warzywne, którego wartość w 2016 roku została przez firmę Nielsen oszacowana na 733 mln złotych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM