Sawicki: Barszcz Sosnowskiego można zwalczyć dzięki inicjatywom naukowców

Autor: PAP/minrol.gov.pl 18 sierpnia 2015 13:20

Sawicki: Barszcz Sosnowskiego można zwalczyć dzięki inicjatywom naukowców Barszcz Sosnowskiego jest rośliną inwazyjną, szeroko rozpowszechnioną na terenie całej Polski/ fot. shutterstock.com

- W walce z barszczem Sosnowskiego trzeba wykorzystać dobre pomysły i inicjatywy naukowców oraz samorządowców z województwa małopolskiego. Nie są potrzebne zmiany w prawie, a jedynie dobra wola, aby rozwiązać problem populacji tej rośliny - powiedział Marek Sawicki, minister rolnictwa, podczas wizytacji w gospodarstwie rolnym w Cichawie.

Barszcz Sosnowskiego jest rośliną inwazyjną, szeroko rozpowszechnioną na terenie całej Polski. Dojrzała roślina osiąga 4 m wysokości i zajmuje powierzchnię do 4 m2, powodując zanikanie roślinności endemicznej stanowiącej element rodzimej bioróżnorodności. Szkodliwość barszczu wynika z właściwości parzących i alergizujących stanowiących zagrożenie dla ludzi i zwierząt.

30 czerwca Rada Nadzorcza Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie podjęła uchwałę o zatwierdzeniu programu priorytetowego "Likwidacja barszczu Sosnowskiego na terenie województwa małopolskiego". Program trwać będzie cztery lata (2015-2018), na jego realizację przeznaczono 2 mln zł. Program skierowany jest do jednostek samorządu terytorialnego województwa małopolskiego - mogą one ubiegać się o dotację w wysokości do 90 proc. kosztów kwalifikowanych zadania. Wnioski można składać do 31 sierpnia.

W województwie małopolskim programem zwalczania tej rośliny objęte jest już 300 hektarów gruntów. Celem programu jest inwentaryzacja, monitoring, zniszczenie i wyeliminowanie roślin barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowskyi Manden) na obszarze 31 gmin woj. małopolskiego oraz wybranych obszarach należących do Uniwersytetu Rolniczego i Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w woj. Małopolskim.

Aby zniszczyć barszcz Sosnowskiego stosowane są metody mechaniczne i chemiczne: rośliny są wycinane i opryskiwane środkami chemicznymi. Tam, gdzie nie można stosować oprysków, preparaty chemiczne są wstrzykiwane bezpośrednio do szyjki korzeniowej roślin.

Obecnie na terenie Małopolski wyeliminowano roślinę na 50 proc. powierzchni jej występowania w roku 2013. Aby uzyskać pełen sukces w zwalczaniu Barszczu Sosnowskiego na danym terenie, działania eliminujące tę roślinę muszą być realizowanie corocznie nieprzerwanie przez 5 lat. Każde dopuszczenie do wydania i rozsiewania nasion w okresie zwalczania na danym terenie wydłuża okres eliminacji o następne 5 lat.

Niezbędne jest równoczesne zwalczanie rośliny na terenie wszystkich gmin oraz w województwach ościennych – tylko kompleksowe działanie zapobiegnie ponownemu rozprzestrzenianiu się barszczu Sosnowskiego.

Projekt którego liderem jest Uniwersytet Rolniczy, potrwa do wiosny 2016 r. Jego efektem ma być likwidacja co najmniej 80 proc. populacji rośliny. Całkowity koszt projektu to 3 mln 798 tys. zł, z czego prawie 3 mln 229 tys. zł będzie pochodzić ze środków Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Parterami UR w realizacji projektu są Małopolska Izba Rolnicza oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (Zakład Doświadczalny - Grodkowice). Wiosną 2015 r. szacowano, że w Polsce barszcz Sosnowskiego porasta ok. 8 tys. ha, w Małopolsce ok. 250 ha. Roślina bardzo często rośnie nad rzekami i potokami. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI