Rolnicy spełniają przepisy o bezpieczeństwie żywności?

Autor: Agrobiznes TVP 20 maja 2015 09:15

Rolnicy spełniają przepisy o bezpieczeństwie żywności? fot. shutterstock

Zgodnie z prawem, wszystkie gospodarstwa, które sprzedają produkty roślinne powinny być zarejestrowane w Inspekcji Sanitarnej. Przepisy o bezpieczeństwie żywności teoretycznie obowiązują już prawie od dziesięciu lat, w praktyce jednak nie wszyscy je spełniają – podaje Agrobiznes w TVP.

Nadzór nad produkcją roślinną sprawuje Inspekcja Sanitarna i tam należy ją rejestrować. Są to przepisy, które obowiązują od 2006 roku. Według prawa prowadzenie takiej działalności, bez rejestracji grozi karą do 5 tys. zł.

Aby uniknąć takich kar, trzeba mieć zarejestrowane gospodarstwo oraz spełniać odpowiednie warunki. Wymagania nie są wygórowane. Wystarczy np. żeby osoby, które pracują przy zbiorze owoców miały możliwość umycia rąk w miejscu pracy.

Zobacz więcej w programie „Agrobiznes” w TVP. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI