Rolnicy muszą przyzwyczaić się do katastrof pogodowych

$data.author.description Autor: www.portaspozywczy.pl 21 sierpnia 2015 12:32

Rolnicy muszą przyzwyczaić się do katastrof pogodowych Rośnie liczba katastrof pogodowych; fot. shutterstock.com

- Liczba zarejestrowanych na świecie katastrof pogodowych, takich jak susze, powodzie, burze czy ekstremalne temperatury była w ubiegłym roku rekordowa i ponad trzykrotnie wyższa niż w latach 80-tych XX w., zagrażając produkcji żywności - wynika z analizy banku inwestycyjnego BofA Merrill Lynch. Rok 2014 był najgorętszym w Europie w historii pomiarów. To pokazuje, że panująca obecnie susza w Polsce jest czymś do czego polscy producenci żywności będą musieli się przyzwyczaić w najbliższych latach.

Susze stanowią prawdopodobnie największe, pojedyncze zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego. Z ich powodu przez 8 z 15 lat obecnego stulecia spożycie zbóż przekroczyło ich produkcję w kluczowych regionach uprawnych.

Jeśli założyć wzrost średniej temperatury zaledwie o 2 st.C, odsetek obszarów uprawnych objętych suszą na całym świecie wzrośnie z 15,4 proc. dziś do 44 proc. w 2100 r.

Nawadnianie pól odpowiada za 82 proc. zużycia słodkiej wody, ale pozwala zwiększyć plony średnio niemal 3-krotnie. Kluczowe wydaje się bardziej efektywne zarządzanie wodą w rolnictwie, żeby dzięki tej samej ilości wody móc wyprodukować obfitsze plony. Możliwe rozwiązania to poprawa struktury gleby, kontrola chwastów, przechowywanie wody, efektywniejsze systemy irygacyjne czy stosowanie uprawa gatunków roślin bardziej odpornych na suszę.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI