Resort rolnictwa pracuje nad projektem ustawy o sprzedaży detalicznej

Autor: PAP 16 marca 2016 10:03

Resort rolnictwa pracuje nad projektem ustawy o sprzedaży detalicznej Ustawa ws. opodatkowania rolników chcących sprzedawać własne produkty obowiązuje dopiero od tego roku/ fot. shutterstock

Ustawa ws. opodatkowania rolników chcących sprzedawać własne produkty obowiązuje dopiero od tego roku, na razie zainteresowanie skorzystaniem z ryczałtowej formy opodatkowania jest niewielkie, zgłosiło je 30 osób - podał Dariusz Zasada z Ministerstwa Finansów.

Zastępca dyrektora departamentu podatków dochodowych resortu finansów przypomniał, że na mocy tych przepisów rolnicy, którzy chcą sprzedać własne produkty, mogą to zrobić płacąc jedynie 2 proc. podatek od ewidencjonowanych przychodów. Trzeba to jednak zgłosić organowi podatkowemu, składając odpowiednie oświadczenie. Przychody ze sprzedaży nie mogą przekraczać 150 tys. euro rocznie.

Sprawą sprzedaży bezpośredniej zajmowała się we wtorek senacka komisja rolnictwa.

Rolnicy są niezadowoleni z tej ustawy, gdyż mogą jedynie sprzedawać produkty podstawowe takie jak mleko, jaja, miód, jabłka - tłumaczył dyrektor departamentu bezpieczeństwa żywności resortu rolnictwa Krystian Popławski. Dlatego ministerstwo chce umożliwić rolnikom sprzedaż przetworzonych przetworów mięsnych czy dżemów i przygotowuje stosowne przepisy. Jak mówił, "praktycznie to, co rolnik sam wytworzy w swoim gospodarstwie, będzie mógł sprzedać".

Ministerstwo rolnictwa pracuje nad projektem ustawy o sprzedaży detalicznej. Będzie ona poruszała dwa obszary: bezpieczeństwa żywności i kwestie podatkowe - poinformowała naczelnik departamentu bezpieczeństwa żywności MRiRW Barbara Olszewska.

Zostanie wprowadzona definicja "rolniczego handlu detalicznego". Na etapie roboczym ona mówi o tym, że handel ten "jest (...) tylko w przypadku, gdy podmiot prowadzący go na rynku spożywczym zbywa konsumentowi finalnemu bez udziału pośrednika żywność pochodzącą w całości lub części z jego własnej uprawy, hodowli lub chowu" - powiedziała Olszewska. Podkreśliła, że dopuszczone będzie więc pozyskanie części surowca np. od sąsiada.

Nadzór nad bezpieczeństwem żywności produkowanej w ramach handlu rolniczego będzie sprawowała w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego - Inspekcja Weterynaryjna, a w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Minister rolnictwa określi zaś w drodze rozporządzenia limity produkcji oraz wymagania higieniczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM