Program Rodzina 500 plus wpłynie na wzrost konsumpcji przetworów owocowo-warzywnych?

Autor: www.sadyogrody.pl 01 kwietnia 2016 13:10

Program Rodzina 500 plus wpłynie na wzrost konsumpcji przetworów owocowo-warzywnych? Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

- Zwiększenie dochodów rozporządzalnych, które będzie rezultatem wprowadzenia programu Rodzina 500 plus, może wpłynąć pozytywnie na wzrost spożycia. Nie do końca wiadomo w jakim stopniu. Trudno ocenić jaka część tych środków zostanie przeznaczona na konsumpcję przetworów owocowo warzywnych, a ile na konsumpcję innych dóbr czy też oszczędności - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.

Elastyczność dochodowa w przypadku przetworzonych owoców i warzyw jest wysoka, dlatego poprawa dochodów konsumentów może wpłynąć na wzrost ich konsumpcji.

- Z badań BGŻ BNP Paribas przeprowadzonych w 2015 roku z GFK Polonia wynika, że częstotliwość zakupów dokonywanych przez gospodarstwa domowe wraz z dochodem gospodarstwa domowego wzrasta. Wyniki badań pokazują, że w gospodarstwach domowych o dochodzie netto do 2 tys. zł ponad połowa ankietowanych w ogóle nie dokonuje zakupów mrożonych owoców i warzyw, podczas gdy w gospodarstwach o dochodach ponad 5 tys. zł netto udział ten jest mniejszy niż jedna trzecia. Podobne zależności widać jeśli chodzi o warzywa i owoce w puszkach/słoikach - dodaje Mariusz Dziwulski.

Ekspert zwraca uwagę, że z badań GUS, dotyczących budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2014 r. wydatki na żywność w wśród małżeństw posiadających dwoje, oraz troje i więcej dzieci, w przeliczeniu na osobę ekwiwalentną były odpowiednio o 5 i 12 proc. niższe niż w rodzinach posiadających jedno dziecko a także o 14 i 21 proc. niższe niż w rodzinach bezdzietnych.

- Dodatkowo, warto wspomnieć, że spożycie przetworów z owoców i warzyw na osobę ekwiwalentną, wraz ze wzrostem liczby dzieci w gospodarstwie domowym spada - dodaje analityk.

Dane GUS wskazują również, że udział wydatków na przetwory z owoców i warzyw w ogólnych wydatkach na żywność wynosi nieco ponad 4 proc, co jednocześnie stanowi zaledwie 1 proc. wydatków gospodarstw domowych ogółem. - Zakładając, że w takich proporcjach pieniądze te zostaną rozdysponowane, wpływ ten nie musi być znaczny - ocenia Mariusz Dziwulski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI