Powstał projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

$data.author.description Autor: dlahandlu.pl 02 sierpnia 2016 10:15

Powstał projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności Powstał projekt ustawy, który ma sprawić, że sklepy o powierzchni powyżej 250 mkw. będą zobowiązane do przekazywania żywności potrzebującym. / fot. shutterstock

Powstał projekt ustawy, który ma sprawić, że sklepy o powierzchni powyżej 250 mkw. będą zobowiązane do przekazywania żywności potrzebującym.

Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zwróciła się do Marszałka Senatu o podjęcie postępowania w sprawie inicjatywy ustawodawczej dotyczącej projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

Ustawa określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności.

Za sprzedawcę żywności autorzy ustawy uważają podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w zakresie sprzedaży żywności w jednostce lub jednostkach handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni handlowej powyżej 250 mkw., w których przychody ze sprzedaży środków spożywczych stanowią co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów.

Sprzedawca żywności będzie obowiązany do zawarcia umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności z organizacją pożytku publicznego dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej.

Więcej na www.dlahandlu.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM