Autor: www.sadyogrody.pl 12 sierpnia 2016 10:04

Oświadczenie ws. protestów dot. przebiegu linii wysokiego napięcia z Kozienic do Ołtarzewa Przez ponad siedem lat procedowania i konsultacji ze stroną społeczną wielokrotnie umożliwiano wszystkim mieszkańcom zgłaszanie uwag, a także wniosków w kontekście budowy linii elektroenergetycznej 2x400kV / fot. pixabay

Stowarzyszenie "Chcemy wiedzieć!" wydało oświadczenie ws. protestów organizowanych 12.08.br. przeciw budowie linii 2x400kV Kozienice - Ołtarzew w koncepcji zgodnej z Planem Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Mazowieckiego.

Stowarzyszenie „Chcemy Wiedzieć!” w imieniu wszystkich mieszkańców i przedstawicieli samorządów wspierających kampanię społeczną „Wszystko o linii 2x400kV Kozienice – Ołtarzew” wyraża swój stanowczy sprzeciw wobec intencji środowisk protestujących przeciw budowie linii 2x400kV Kozienice – Ołtarzew w koncepcji zgodnej z Planem Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Mazowieckiego.

Próba przywrócenia wariantu inwestycji zakładającego budowę linii elektroenergetycznych 2x400kV Kozienice - Ołtarzew wzdłuż drogi krajowej nr 50 oraz autostrady A2, spotyka się ze zdecydowanym sprzeciwem ogromnej liczby mieszkańców Mazowsza. Członkowie stowarzyszenia rozumieją niezadowolenie niektórych środowisk z ostatecznie wybranej koncepcji, jednak, co dobitnie potwierdza również oficjalny komunikat opublikowany przez PSE S.A. w dniu 2 sierpnia br., jest ona jedyną zgodną z prawem, czyli z Planem Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Mazowieckiego (PZPWM).

Przez ponad siedem lat procedowania i konsultacji ze stroną społeczną wielokrotnie umożliwiano wszystkim mieszkańcom zgłaszanie uwag, a także wniosków w kontekście budowy linii elektroenergetycznej 2x400kV - zdecydowana większość skarg została uwzględniona we wszystkich dokumentach planistycznych woj. mazowieckiego.

Fakt ten potwierdza, że wybrany wariant zgodny z PZPWM posiada walor ogólnospołecznej akceptacji ustanowionej w trybie art. 41, co jest niezbędne przy realizacji strategicznych inwestycji zapewniających bezpieczeństwo energetyczne kraju, jaką jest linia 2x400kV Kozienice – Ołtarzew.

Stowarzyszenie „Chcemy Wiedzieć!” postrzega awanturnicze działania środowisk protestujących przeciw budowie linii 2x400kV Kozienice – Ołtarzew w koncepcji zgodnej z PZPWM, jako próbę naruszenia obowiązującego porządku prawnego w opozycji nawet do własnego samorządu.

PRAWO I DOTACJE

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+