Małe przetwórstwo owoców i warzyw - jak zorganizować pracę

Autor: Józef Przybysz, www.sadyogrody.pl 14 października 2015 09:35

Małe przetwórstwo owoców i warzyw - jak zorganizować pracę Przetwarzanie owoców i warzyw może odbywać się się w domowej kuchni; fot. Fotolia

Rolnik może wytwarzać i sprzedawać przetwory z owoców i/lub warzyw pochodzących z własnego sadu lub ogrodu, zachowując status rolnika, ubezpieczenie w KRUS i korzystając z ulg w podatkach. Przetwarzanie owoców i warzyw może odbywać się się w domowej kuchni, przy użyciu typowych kuchennych sprzętów, oraz w ilościach możliwych do wyprodukowania w takich właśnie warunkach. Wymagania higieniczne są niewielkie, ograniczone do zasad zdroworozsądkowych, i nie zmuszają do zmiany kuchni w sterylne pomieszczenie, z którego normalnie nie można korzystać.

Co trzeba zrobić, żeby rozpocząć działalność i jak ją prowadzić, żeby było zgodnie z przepisami sanitarnymi? Zacząć trzeba od lokalnego "sanepidu", gdzie składa się wniosek o wpis do rejestru zakładów. Wpis jest zatwierdzany przez pracownika stacji sanitarno-epidemiologicznej na podstawie wniosku, po kontroli. Obie rzeczy nic nie kosztują.

Żywność musi być bezpieczna

Kontrole będą się powtarzać – jak często, zależy od tego, jak ryzykowne może być konsumowanie produktów wytworzonych w zakładzie. W przypadku przetworów owocowych lub warzywnych raczej nie często, ale - zawsze bez uprzedzenia. Taki urok przetwórstwa - żywność musi być bezpieczna, tego oczekujemy od producentów, oczekujemy, że będą kontrolowani, więc sami również musimy się do tego stosować.

Z bezpieczeństwem związany jest wymóg możliwości prześledzenia całej drogi, którą produkt przebył do momentu uzyskania ostatecznej formy. Nazywa się to wymogiem identyfikowalności produktu. Gdy wytwarza się produkt z własnych upraw, ten wymóg spełnia się przechowywanie informacji o sprzedanym produkcie (np. nazwa, data zbioru owoców i/lub warzyw, data przydatności do spożycia, numer partii). Jeśli sprzedaje się do sklepu albo jakiejś instytucji bądź firmy, trzeba również przechowywać ich dane. Ale to oczywiste, ma się to w notatniku albo na dokumentach sprzedaży. Trzeba również umieć udowodnić pochodzenie opakowań, folii i innych materiałów mających kontakt z żywnością. Nie jest więc raczej możliwe skorzystanie ze słoików składowanych przez lata w piwnicy.
Jedną z najważniejszych, i wbrew pozorom najtrudniejszych spraw do zrobienia jest etykieta produktu. Musi ona informować o produkcie i nie wprowadzać klienta w błąd. Informacje typu "jedyny taki sok", albo "jedyny prawdziwy dżem" raczej nie przejdą. Jeśli na etykiecie podaje się ilość jabłek, z których zrobiło się słoik marmolady, ta ilość musi się zgadzać w każdym słoiku. Przed rozpoczęciem druku etykiety, a jeszcze lepiej – przed rozpoczęciem produkcji, warto porozmawiać o etykietach z powiatowym inspektorem sanitarnym.

Elastycznie do wymagań higienicznych

W PIS (powiatowym inspektoracie sanitarnym) dowiemy się również, jakie szczegółowe wymagania musi spełniać nasza kuchnia, by móc w niej produkować przetwory. To nie będzie długa lista - nie ma szczególnych wymagań higienicznych przy przetwarzaniu przez rolnika produktów roślinnych z jego własnych upraw. Ministerstwo Zdrowia mówiło o tym wielokrotnie, odpowiadając na zapytania poselskie.

- "Dla żywności pochodzenia niezwierzęcego (roślinnego) mają zastosowanie tylko ogólne przepisy rozporządzenia nr 852/2004, nie ma tutaj szczególnych wymagań higienicznych, takich jak dla produkcji zwierzęcej. Przetwórstwo roślinne odbywa się na ogólnych zasadach wynikających z tego rozporządzenia" - odpowiadał podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki posłowi Mieczysławowi Łuczkowi.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.