Koniunktura w rolnictwie - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 07 grudnia 2016 15:37

Koniunktura w rolnictwie - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W październiku 2016 r. rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej pogorszyły się w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale były znacznie lepsze niż przed rokiem o tej porze. Syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie (SWKR) spadł o 0,4 pkt. proc. do 100,2 punktu, ale był o 0,7 pkt. proc. wyższy niż w październiku 2015 r. Zadecydowało o tym wyłącznie pogorszenie wyrównanego wskaźnika potencjalnego popytu - informują eksperci IERiGŻ.

Wyrównany wskaźnik potencjalnego popytu zmalał o 0,9 pkt. proc. do 99,9 punktu, a więc do najniższego poziomu w ostatnich sześciu miesiącach. Był on jednak o 0,2 pkt. proc. wyższy niż w październiku 2015 r. Na spadku wskaźnika potencjalnego popytu zaważyło przede wszystkim zmniejszenie wyrównanego indeksu sprzedaży przemysłu spożywczego o 1,8 pkt. proc. do 100,4 punktu, pod wpływem przeniesienia skutków spadku sprzedaży w kwietniu i w lipcu br.

Pewien wpływ wywarło także nieznaczne zmniejszenie obrotów handlu zagranicznego. Wyrównany wskaźnik nożyc cen podniósł się w analizowanym miesiącu o 0,2 pkt proc. do 100,6 punktu i był nie tylko najwyższy w ostatnich sześciu miesiącach, ale o 1,4 pkt. proc. przewyższał poziom z października 2015 r.

Zbliżanie się do końca sezonu wegetacyjnego oraz niskie ceny większości produktów roślinnych ograniczyły popyt na środki produkcji, w tym zwłaszcza na nawozy mineralne. Wobec niskich światowych cen nośników energii (zwłaszcza ropopochodnych) można spodziewać się dalszych spadków cen środków produkcji co najmniej do końca bieżącego roku.

Sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2016 r. był relatywnie mniejszy, ale został przedłużony a wrzesień pod wpływem obniżek cen owoców (w tym przede wszystkim jabłek) oraz warzyw (w tym głównie warzyw korzeniowych i kapusty). W czwartym kwartale powinien nastąpić sezonowy wzrost cen żywności, nie powinien on jednak być zbyt wysoki ze względu na dobre zbiory praktycznie wszystkich surowców roślinnych. Relatywnie tania żywność nie powinna więc dalej ograniczać inflacji, zwłaszcza że sytuacja na rynku pracy poprawia się, a płace rosną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI