IJHARS: Wzrosła ilość nieprawidłowo znakowanych partii świeżych owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl/IJHARS 05 października 2015 16:00

IJHARS: Wzrosła ilość nieprawidłowo znakowanych partii świeżych owoców i warzyw Odnotowano wzrost udziału partii z nieprawidłowościami stwierdzonymi w zakresie znakowania i wymagań jakościowych/ fot. shutterstock.com

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki kontroli w  II kwartale 2015 r. w zakresie jakości handlowej świeżych owoców, m.in. jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, a także warzyw - pomidorów, czosnku, marchew, pietruszka, seler. Kontrole przeprowadzono u 113 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami.

Kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (smak i zapach, barwę), oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W odniesieniu do świeżych owoców i warzyw odnotowano wzrost udziału partii z nieprawidłowościami stwierdzonymi w zakresie znakowania i wymagań jakościowych. Kontrolowane partie najczęściej kwestionowano w związku z brakiem informacji o kraju pochodzenia lub podaniem błędnej informacji w tym zakresie.

W przypadku produktów objętych normami szczegółowymi najczęściej kwestionowano brak informacji o klasie jakości oraz nazwie odmiany wprowadzanych do obrotu świeżych owoców i warzyw. Stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły także umieszczania niepełnych informacji o produkcie w dokumentacji towarzyszącej lub jej całkowitego braku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI