Copa-Cogeca wyznacza cele dla unijnej platformy ds. marnotrawienia żywności

Autor: www.sadyogrody.pl/ copa-cogeca 30 listopada 2016 11:51

Copa-Cogeca wyznacza cele dla unijnej platformy ds. marnotrawienia żywności Miliony osób na całym świecie głodują lub są niedożywione,/ fot. shutterstock.com

Copa i Cogeca nakreślają priorytety i cele dla nowej unijnej platformy ds. strat
żywności i marnotrawienia żywności.

Miliony osób na całym świecie głodują lub są niedożywione, dlatego też priorytetem Copa i
Cogeca jest unikanie marnotrawienia żywności. Celem platformy jest umożliwienie kluczowym
stronom zainteresowanym dzielenia się najlepszymi praktykami i wspieranie wspólnych działań
podejmowanych w łańcuchu żywnościowym poczynając od rolników, a na konsumentach
kończąc, by zapobiegać stratom i marnotrawieniu żywności.

Przemawiając w Brukseli, przewodniczący Copa i Cogeca, Pekka Pesonen, powiedział „Chcemy
znaleźć nowe rynki zbytu dla produktów, które nie spełniają specyficznych norm ustanowionych
w unijnych przepisach lub narzuconych przez rynek. Współprodukty produkcji rolnej w UE
mogą zostać wykorzystane w sposób innowacyjny np. do produkcji pasz, produktów
pochodzenia biologicznego, bioenergii lub mogą zostać zmieszane z ziemią, by zwiększyć
zawartość materii organicznej w glebie”.

„Wielu z naszych członków już realizuje innowacyjne projekty prowadzące do ograniczenia
marnotrawienia żywności i do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju nr 12.3. Jeden z
projektów obejmuje na przykład opracowanie internetowego narzędzia szkoleniowego, by osoby
pracujące w łańcuchu żywnościowym mogły uzyskać praktyczne porady dotyczące ograniczenia
strat żywności i stworzenia programu odzyskiwania żywności w gospodarstwach, która następnie
będzie przekazywana organizacjom charytatywnym” - dodał.

„Kolejny projekt opracowany przez naszych członków dotyczy ograniczenia strat żywności
poprzez zmianę norm i opakowań ziemniaków. Następny przykład to opracowanie napoju
białkowego dla sportowców na bazie serwatki, gdyż wcześniej brakowało rynków zbytu dla tego
surowca. Ponadto zniekształcone marchewki, które nie mogą trafić na rynek produktów
świeżych, są sprzedawane na przetwórstwo” - powiedział.

„Naszym zdaniem, platforma ta pozwoli głównym stronom zainteresowanym dzielić się tego
typu praktykami a także szukać nowych pomysłów. Gospodarka o obiegu zamkniętym jest
wyjątkową okazją do wykorzystania naszego innowacyjnego potencjału i znalezienia rynków
zbytu dla współproduktów, jednocześnie zwiększając naszą konkurencyjność i tworząc miejsca
pracy na obszarach wiejskich. Należy niemniej jednak rozróżnić możliwe do uniknięcia straty
żywności od tych niemożliwych do uniknięcia, jak np. uprawy utracone ze względu na
niekorzystne warunki meteorologiczne. Naszym zdaniem platforma ta powinna przyjrzeć się
możliwościom zmiany przepisów i praktyk administracyjnych, by umożliwić ponowne
wykorzystanie współproduktów, bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności” - podsumował Pekka Pesonen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI