Branża sokownicza chce, by opłaty za wodę były równe dla całego sektora spożywczego!

Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy 17 lipca 2016 14:03

Branża sokownicza chce, by opłaty za wodę były równe dla całego sektora spożywczego! fot. shutterstock

Branża sokownicza i napojowa pozornie mogłaby odetchnąć z ulgą. A to ze względu na to, że resort środowiska obniżył stawki opłat za wodę dla producentów napojów z planowanych 8,20 do 3 zł za metr sześcienny. Jednak zdaniem ekspertów z sektora sokowniczego i napojowego nie ma powodu do radości, bo stawki opłat powinny być zrównane dla całego przemysłu spożywczego!

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A. przytacza, że proponowana obecnie wysokość opłat dla producentów napojów za pobór 1 m3 wody zarówno podziemnej jak i powierzchniowej wyniesie 3 zł, a nie jak pierwotnie zapowiadano 8,20 zł oraz 4,10. Tym samym koszt pobrania 1 litra wody zarówno w przypadku wody podziemnej jak i powierzchniowej wzrośnie o 0,3 gr. - Oczywiście wpływ podatku na producentów napojów należy rozpatrywać indywidualnie. Ilość pobieranej wody przypadającej na litr finalnego produktu zależy bowiem od rodzaju produkowanego napoju a także stosowanej technologii produkcji. Co więcej, istotna jest również struktura kosztów i wysokość marż, które różnią się pomiędzy zakładami produkcyjnym. Niemniej jednak biorąc pod uwagę skalę wzrostu kosztów poboru wody, w mojej ocenie negatywny wpływ nowego prawa wodnego na branżę producentów napojów będzie ograniczony - dodaje Jakub Olipra.

Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków twierdzi, że obniżenie proponowanej stawki za opłatę za wodę, na pewno jest to krok w dobrym kierunku, jednak jego zdaniem w dalszym ciągu przemysł napojowy jest traktowany "wyjątkowo" przez Resort Środowiska.  - Branża odbiera to, jako opłatę sankcyjną, nie mającą uzasadnienia ani z punktu widzenia tworzenia zachęt do zmniejszenia wodochłonności gospodarki, która w przypadku branży napojowej jest stosunkowo niska, ani z uwagi na konkurencyjność polskiego przemysłu napojowego, ani też ze względu na jego dyskryminację w stosunku do pozostałych branż spożywczych. Uważamy, że stawki opłat powinny być zrównane dla całego przemysłu spożywczego - apeluje szef KUPSu.

Wtóruje mu wiceprezes Sokpolu. - Jest to oczywiście krok w dobrą stronę, jednakże nadal nie rozumiemy, dlaczego proponowane stawki dla przemysłu rozlewniczego są kilkukrotnie wyższe niż dla pozostałych firm z branży spożywczej. Przypominam, że aby wyprodukować 1 litr szeroko rozumianego napoju potrzeba w zależności od technologii zużyć średnio około 2,5 litra wody - mówi Sebastian Knapik, wiceprezes zarządu firmy Sokpol.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRAWO I DOTACJE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI