Żurawina - możliwości uprawy towarowej w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 kwietnia 2015 09:05

Żurawina - możliwości uprawy towarowej w Polsce www.shutterstock.com

W ostatnim latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon), jako alternatywna w stosunku do powszechnie uprawianych gatunków sadowniczych. Owoce żurawiny są kwaśne, rzadko spożywane w stanie świeżym, jednak stanowią cenny surowiec dla przemysłu spożywczego.

Powodzenie w uprawie tego gatunku zależy przede wszystkim od wyboru odpowiedniego stanowiska. Żurawina jest wieloletnią, zimozieloną krzewinką. Z pąków przynasadowych wyrastają krótkie pędy owoconośne, na których zawiązuje się około 95 proc. plonu. Żurawina kwitnie od połowy czerwca i początku lipca. Jest rośliną owadopylną – zapylenie przez pszczoły lub trzmiele wpływa na wielkość plonu.

Najcenniejszymi odmianami żurawiny są 'Ben Leer', 'Stevens' oraz 'Pilgrim'. Na plantacje towarowe są również polecane odmiany wczesne - 'Early Black', 'Stankavich' i o późno dojrzewających owocach - 'McFarlin', 'Howes' i 'Searles'.

Żurawina najlepiej rośnie na terenach o uregulowanych stosunkach wodnych, z możliwością zalania plantacji w okresie zimy i odprowadzenia wody przed kwitnieniem roślin. Gleba powinna być luźna, próchniczna, dostatecznie wilgotna, kwaśna o pH 3,2-4,5. Znosi spadki temperatury zimą do -18°C. Pąki kwiatowe są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Żurawina preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione. Niedobór wody i zbyt wysokie temperatury w okresie kwitnienia powodują zasychanie kwiatów, zaś w fazie tworzenia się owoców - przedwczesne opadanie.

Najkorzystniejszym terminem zakładania plantacji jest wczesna wiosna (kwiecień-połowa maja). Ukorzenione sadzonki należy sadzić dość płytko, w rozstawie 25 x 25 cm. Posadzone rośliny należy obficie podlać wodą zakwaszoną. Istotne jest również ściółkowanie plantacji, ponieważ zapobiega przed utratą wody. Ponadto zapobiega zachwaszczeniu, a także umożliwia płożącym pędom rozłogowym łatwo się ukorzeniać. Żurawina zaczyna owocować w 3 roku, natomiast w okres pełni owocowania wchodzi w 4-5 roku po założeniu plantacji.

Żurawina należy do roślin o niewielkich wymaganiach pokarmowych. Azot jest najważniejszym składnikiem mineralnym wpływającym na wzrost i owocowanie, jednak nadmiar tego pierwiastka ogranicza wybarwianie się owoców. Najodpowiedniejszym terminem nawożenia azotem jest kwiecień. W uprawie żurawiny można stosować nawozy wieloskładnikowe, przeznaczone dla borówki wysokiej.

Plantacje żurawiny mogą być porażane przez choroby pochodzenia grzybowego - zgniliznę wierzchołkowych owoców, a także gorzką zgniliznę owoców żurawiny. Duże straty mogą również spowodować chrząszcze - Lichnante vulpina i Pyllophage anxia. W Polsce środki do chemicznej ochrony żurawiny nie są zarejestrowane.

Zbiór owoców rozpoczyna się od połowy września do końca października. Owoce na małych plantacjach zbierane są ręcznie. Natomiast w uprawach towarowych zbiór żurawiny przeprowadza się ,,na sucho” za pomocą samobieżnych maszyn, przypominających kosiarki do trawy. W Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie większość areału upraw jest zbierana „na mokro”. Plantacje jesienią zalewane są wodą, następnie przy użyciu specjalnych maszyn, owoce wypływają na powierzchnie wody.

Największe plantacje towarowe znajdują się w USA (Massachusetts), Kanadzie i Chile. W Europie niewielkie plantacje zlokalizowane są w Białorusi, Irlandii, Holandii, Niemczech, a także na północy Włoch. W Polsce żurawina jest uprawiana na niewielką skalę, przeważnie amatorsko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI