PARTNER SERWISU

Zastosowanie woskowania w dystrybucji jabłek

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 kwietnia 2015 10:39

Zastosowanie woskowania w dystrybucji jabłek www.shutterstock.com

- Podstawowym celem woskowania jest ograniczenie transpiracji, a także poprawa zarówno trwałości przechowalniczej, jak i w obrocie towarowym. Temat stosowania tego zabiegu w dystrybucji jabłek podjął Robert Binkiewicz, doradca sadowniczy z firmy Agrosimex podczas Konferencji Eksportowej AgroFresh.

- Konsumenci widząc lśniące owoce często nie zwracają uwagi na parametry, tj. smak. Jednak woski są nie tylko preparatami do nabłyszczania jabłek. Zabieg ten skutecznie ogranicza transpirację, powodując zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności przez jabłka. Tempo oddychania oraz produkcja etylenu u poszczególnych odmian, również może wpływać na skuteczność trwałości jabłek w obrocie handlowym – mówił przedstawiciel firmy Agrosimex.

Woskowanie polega na pokryciu powierzchni owoców specjalnymi powłokami. Zdaniem Roberta Binkiewicza preparat firmy Decco - Apple Coating 181, zawierający mieszaninę wosku carnauba i shellac zapewnia zrównoważone nabłyszczenie i stabilność, a także jest łatwy w stosowaniu.

Zabieg woskowania może być uzupełnieniem wszystkich technologii przechowywania, m.in. SmartFresh. - Decyzję o zastosowaniu preparatu SmartFresh podejmuje się przed i lub po zbiorze owoców, natomiast wosk nakładany jest bezpośrednio przed przygotowaniem jabłek do wysyłki. O ile technologia SmartFresh poprawia jędrność owoców, wydłuża ‘shelf life’, to również na skutek woskowania ta jędrność jest utrzymywana - powiedział prelegent.

Według Roberta Binkiewicza, aby aplikacja była skuteczna niezbędne jest oczyszczenie jabłek z naturalnego wosku. - Naniesienie wosku odbywa się poprzez natryskiwanie lub zanurzenie w preparacie owoców. Do tego celu służą specjalne urządzenia, które przeważnie stanowią część linii sortowniczej. Jabłka po woskowaniu muszą zostać dokładnie osuszone, a także poddane procesowi polerowania - dodał.

- Mamy dużą produkcję w kraju, natomiast nie wszystkie jabłka są o dobrej jakości. Lepsza jakość możemy uzyskać poprzez stosowanie fitohormonów, tj. auksyny, cytokininy czy gibereliny. Do chemicznego przerzedzania zawiązków owocowych jabłoni, od tego roku dostępny jest Globaryll 100 SL. Preparat ten również zapobiegania wystąpieniu problemu przemiennego kwitnienia u jabłoni -zalecał doradca sadowniczy.

- Jeszcze parę lat temu mówiło się o dużych jabłkach, obecnie odmiany pożądane na nowych rynkach, tj. ‘Gala’, a także ‘Golden’ - to odmiany drobnoowocowe. W tym momencie oczekujemy wyrównanego plonu. Nam jako producentom czy firmom przygotowującym towar zależy, aby w całej partii było 90 proc. owoców wysokiej jakości – podsumował Robert Binkiewicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM