Zastanawiasz się nad uprawą minikiwi? Poznaj zalety i wady tych owoców

Autor: www.sadyogrody.pl 23 lutego 2017 09:44

Zastanawiasz się nad uprawą minikiwi? Poznaj zalety i wady tych owoców fot.redakcja SadyOgrody.pl

Owoce minikiwi znane także pod nazwą kiwiberry zyskują coraz większą popularność. Niewątpliwie sprzyja im moda na zdrowe odżywianie i lekkie przekąski tzw. „super snack”.
O korzyściach wynikających z uprawy aktinidii ostrolistnej mówił dr hab. Piotr Latocha, z Katedry Ochrony Środowiska SGGW, podczas konferencji „Nowe gatunki w sadownictwie – szanse i perspektywy” na targach TSW 2017 w Nadarzynie.

Aktinidia ostrolistna jest wciąż nowym gatunkiem w sadownictwie, lecz niezwykle perspektywicznym. W ostatnich latach w wielu rejonach Polski powstały nowe nasadzenia aktinidii. W ocenie dr hab. Piotra Latochy obecne wysokie zainteresowanie owocami minikiwi wynika z naturalnej kontynuacji poszukiwań „nowości owocowych” i mody na zdrowe odżywianie. Minikiwi to owoc zdrowia – promowany jako „healthy fruit”, z uwagi na znaczącą zawartość związków o charakterze prozdrowotnym.

Zaletą owoców minikiwi jest również ich niewielki rozmiar i jadalna skórka (zawierająca jeszcze większą ilość związków bioaktywnych niż sam miąższ). Owoce aktinidii cechują się dużą różnorodnością pod względem barwy i kształtów. Do nasadzeń warto przeznaczać odmiany o podobnych owocach, bowiem w przypadku produkcji towarowej często wymagana jest jednorodność produktu. Owoce minikiwi wyróżniają się również atrakcyjnym smakiem (bogatszym niż tradycyjne kiwi) i stanowią łatwą w spożyciu przekąskę „super snack”.

 Osoby planujące nasadzenia aktinidii powinny poznać nie tylko zalety owoców minikiwi, ale również ich wady. Utrudnieniem w uprawie towarowej jest nierównomierne dojrzewanie owoców (konieczność przeprowadzenia kilkukrotnego zbioru) oraz ich delikatność i podatność na uszkodzenia. Dlatego wszelkie czynności związane ze zbiorem należy wykonywać bardzo ostrożnie. Pewnym ograniczeniem jest również stosunkowo krótkie shelf life, aczkolwiek owoc klimakteryczny w stosunku do innych jagodowych umożliwia wydłużenie okresu podaży na rynku. Truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki czy borówki dostarczane są do sprzedaży w pełni dojrzałe, natomiast w przypadku minikiwi konsumenci muszą poczekać ze spożyciem do momentu, aż owoce dojrzeją.

- W obecnie prowadzonych plantacjach jak na razie choroby i szkodniki nie stanowią poważnego zagrożenia. Dlatego minikiwi doskonale nadaje się do upraw ekologicznych – dodał prelegent. Aktinidia jest rośliną dwupienną. Na plantacji przynajmniej na 6- 8 roślin żeńskich trzeba posadzić 1 egzemplarz męski i to najlepiej o zbieżnej porze kwitnienia.

Aktinidia ostrolistna jest rośliną wytrzymałą na mróz (do -30 st. C). - Wysoką odporność na niskie temperatury rośliny osiągają w okresie głębokiego spoczynku zimowego. Dla aktinidii niebezpieczne są jednak silne mrozy występujące po kilkudniowym ociepleniu. W ubiegłym roku w rejonie warszawskim, po bardzo ciepłym grudniu nastąpił spadek temperatury w styczniu do -17 st. C i na 3-4 letnich roślinach (szczególnie na męskich) zaobserwowano uszkodzenia.

Dr hab. Piotr Latocha zaznaczył, że podstawowym problemem w uprawie minikiwi jest podatność roślin na wiosenne przymrozki. Aktinidia bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację wiosną (początek kwietnia) i nawet niewielki spadek temperatury w tym okresie uszkadza młode przyrosty. Zatem konieczne jest założenie instalacji przeciwprzymrozkowej. Rośliny najlepiej rosną i plonują na glebach żyznych, dobrze zdrenowanych, lekko kwaśnych (gleby zasadowe są nieodpowiednie). Pod plantacje produkcyjne należy przeznaczać stanowiska osłonięte od zachodnich silnych wiatrów. Aktinidia jest rośliną o bardzo wymaganiach wodnych w okresie wegetacji. Dlatego na plantacji niezbędne jest również zainstalowanie zraszaczy podkoronowych (linie kroplujące są za mało wydaje w przypadku owocującej plantacji).

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI