Wzrosły zapasy jabłek w Polsce

Autor: BGŻ BNP Paribas 13 grudnia 2016 14:30

Wzrosły zapasy jabłek w Polsce fot. shutterstock

- Według szacunków WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w Polsce na dzień 1 listopada 2016 roku wynosiły 1695 tys. t i były o blisko 15 proc. wyższe niż średnio w analogicznym okresie w latach 2011-2014. Eksperci Foodnews wskazują, że jedynie w 2014 r. poziom zapasów był większy - mówi Magdalena Kowalewska ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

- Zapasy jabłek są między innymi konsekwencją wysokiej, tegorocznej produkcji tych owoców w Polsce. USDA ocenia ją na 3,4 mln t, czyli o ponad 7 proc. więcej niż w poprzednim sezonie - zapewnia Magdalena Kowalewska ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dodatkowo, jak ocenia analityk BGŻ BNP Paribas, obecne ceny skupu jabłek są niższe niż przed rokiem, więc możliwe, że producenci zdecydowali się na przechowywanie większej części zbiorów. Według danych MRiRW w pierwszych pięciu miesiącach (lipiec-listopad) bieżącego sezonu średnio za kilogram jabłek deserowych płacono 0,94 zł, czyli o ponad 34 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Natomiast za kilogram jabłek przemysłowych producenci przeciętnie uzyskiwali 0,27 zł, czyli o 35 proc. mniej w relacji rocznej.

Warto jednak zaznaczyć, że spadki cen w przypadku jabłek deserowych nie były tak głębokie, jak w poprzednim sezonie. W pierwszych dwóch miesiącach czwartego kwartału (październik, listopad) średnia cena skupu jabłek deserowych wyniosła 0,82 zł/kg i była o 20 proc. niższa niż przeciętnie w trzecim kwartale br. W 2015 r średnia cena w październiku i listopadzie wyniosła wprawdzie 1,12 zł/kg, jednak jej spadek w relacji do trzeciego kwartału wyniósł ponad 31 proc.

Z kolei w przypadku jabłek przemysłowych średnia cena skupu, uzyskiwana przez producentów w trzecim kwartale br. wyniosła 0,26 zł/kg, natomiast w pierwszych dwóch miesiącach czwartego kwartału 0,28 zł/kg, co oznacza wzrost o 8 proc. Natomiast w 2015 r. ceny kształtowały się odpowiednio na poziomie 0,39 i 0,48 zł/kg, czyli wzrost ten był większy i wyniósł blisko 21 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM