Włochy mają najwyższy poziom zapasów jabłek w UE

Autor: www.portalspozywczy.pl/ Bank Gospodarki Żywnościowej 13 stycznia 2015 11:45

Zapasy jabłek w Polsce na 1 grudnia 2014 roku, według danych WAPA, wyniosły 1,47 mln t i były o 223 tys. t wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Dynamika wzrostu zapasów r/r zwiększyła się w grudniu 2014 r. do 17,9 proc. z 16,9 proc. szacowanych na początku listopada 2014 r. W stosunku do tego okresu stan zapasów jabłek zmniejszył się o 259 tys. t tj. ilości o 12 proc. większej niż w przed rokiem. Przy prawdopodobnej, znacznej obniżce wolumenu eksportu z Polski w listopadzie, oznaczałoby to, że relatywnie większa ilość jabłek trafiła na rynek krajowy - informują analitycy BGŻ.

Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę strukturę odmianową zapasów, zdecydowanie mniej niż przed rokiem rozdystrybuowano jabłek odmiany Idared. WAPA wskazuje, że było to 20 tys. t, w porównaniu do 30 tys. t przed rokiem. Wskaźnik dynamiki wzrostu r/r, jeśli chodzi o tę odmianę, zwiększył się w porównaniu do 1. listopada ub. r. z 12,1 proc. do 16,7 proc. Mniejszy poziom uwalniania zapasów odnotowano również w przypadku odmiany Jonagold (-20 proc.) a także Red Delicious (-42 proc.).

Wolumenowo wzrost zapasów jabłek r/r w Polsce był największy spośród analizowanych przez WAPA krajów UE. Średnio w prezentowanych krajach Unii Europejskiej grudniowe zapasy jabłek były o 12,5 proc. wyższe niż w roku poprzednim. Najwyższy poziom zapasów w UE został odnotowany we Włoszech. Wynosił on 1,6 mln t i był. o 13,8 proc. wyższy niż przed rokiem. Największą dynamikę wzrostu r/r odnotowano w Niemczech oraz Belgii - odpowiednio 37 i 39 proc. do 423 i 208 tys. t.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI