Winorośl pod osłonami może być uprawiana w Polsce na szeroką skalę

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 maja 2015 10:15

Winorośl pod osłonami może być uprawiana w Polsce na szeroką skalę www.shutterstock.com

W ostatnich latach widoczny jest wzrost zainteresowania uprawą winorośli. Towarową produkcję odmian deserowych (wielkoowocowych) prowadzi się przeważnie pod osłonami, gdyż uprawa polowa tego gatunku w warunkach klimatycznych Polski często jest zawodna.

W uprawie pod osłonami istotne znaczenie ma właściwy dobór odmian. Do nasadzeń poleca się odmiany o owocach jasnożółtych - ‘Arkadia’, ‘Muskat Letni’, ‘Regina’, ‘Talizman’ oraz ‘Wostorg’. Powszechnie uprawiane są również odmiany o gronach barwy różowej czy granatowej, tj. ‘Ajwaz’, ‘Arocznyj’, ‘Festivee’, ‘Kodrianka’ i ‘Wiktoria’.

Winorośl jest gatunkiem długowiecznym - okres produkcyjny przypada na 30-40 lat. Uprawę należy zakładać na terenach wyżej położonych m.in. na łagodnych stokach o wystawie południowej bądź południowo-zachodniej. Winorośl preferuje podłoża przepuszczalne, gliniasto-piaszczyste, o wysokiej zawartości substancji organicznej. Odczyn gleby powinien wynosić 6,5-7,2.

Przed założeniem plantacji wskazane jest nawożenie organiczne, np. dobrze przefermentowanym obornikiem w dawce 60-80 t/ha. Natomiast nawożenie mineralne należy określić na podstawie wyników analizy chemicznej gleby.

Istotne znaczenie ma jakość zakupionego materiału szkółkarskiego, dlatego w sadzonki warto zaopatrywać się bezpośrednio w szkółkach. Pod osłonami rozstawa uwarunkowana jest od sposobu prowadzenia winorośli. Dla formy bezpiennej stosuje się rozstaw 1,2 x 0,8 m. Polecanym sposobem formowania krzewów pod osłonami jest sznur Guyota (jedno- lub dwuramienny). Jako rusztowanie przeważnie stosuje typową konstrukcję, jak na plantacjach polowych.

W trakcie uprawy systematycznie należy przeprowadzać zabiegi pielęgnacyjne, wpływające na jakość zbieranych owoców - przycinanie latorośli, obrączkowanie czy przerzedzanie gron. Ponadto z plantacji trzeba usuwać dolne, uszkodzone lub porażone przez patogeny liście. Winorośl największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w fazie intensywnego wzrostu latorośli, jak i w okresie wzrostu owoców.

Na plantacji winorośli przede wszystkim duże straty mogą spowodować choroby - mączniak rzekomy i prawdziwy oraz szara pleśń. Najczęściej występujące szkodniki to filoksera winiec, przędziorek chmielowiec i wiązowiec, mszyce, szpeciel pilśniowiec.

Pierwsze owoce w winnicy pojawiają się już drugim roku po posadzeniu, natomiast pełny zbiór można uzyskać w trzecim roku prowadzenia plantacji. Większość odmian polecana do uprawy cechuje się wczesną pora dojrzewania (lipiec - pierwsza połowa sierpnia). Przeważnie za owoce w tym okresie można uzyskać korzystniejsze ceny. Okres sprzedaży można wydłużyć włączając do produkcji odmiany o różnej porze dojrzewania.

Zbiór owoców przeprowadza się w pełni dojrzałości konsumpcyjnej. Wszelkie czynności związane ze zbiorem i pakowaniem winogron należy wykonywać ostrożnie. Z właściwie prowadzonej winnicy pod osłonami można uzyskać plon 30-40 t/ha. Owoce odmian wczesnych nie nadają się do dłuższego przechowywania. Dłużej można przechowywać odmiany późne - w temperaturze 0-2 st. C i wysokiej wilgotności powietrza 80-85 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI