Winnice coraz popularniejsze - o czym warto pamiętać przy uprawie tego gatunku?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 24 października 2016 11:03

Winnice coraz popularniejsze - o czym warto pamiętać przy uprawie tego gatunku? Obecnie postępujące ocieplenie klimatu sprzyja prowadzeniu winnic na terenie naszego kraju./ fot. shutterstock.com

Uprawa winorośli w Polsce zyskuje coraz większe ‘grono’ zwolenników. Dotychczas za najpoważniejszą przeszkodę w rozkwicie upraw tego gatunku wskazywano na niesprzyjające warunki klimatyczne. Obecnie postępujące ocieplenie klimatu sprzyja prowadzeniu winnic na terenie naszego kraju.

Jak mówił prof. Jerzy Lisek z Instytutu Ogrodnictwa, na spotkaniu szkoleniowym „Odmiany winiarskie, uprawa, rozmnażanie, ochrona winorośli przed chorobami i szkodnikami” czas eksploatacji winnicy to maksymalnie 25 lat, czyli podobnie jak trwałość stosowanej powszechnie na plantacjach konstrukcji podporowej. W Czechach przeciętne plony z uprawy winorośli kształtują się na poziomie 5,5 t/ha, zaś w Polsce producenci uzyskują około 6-8 t/ha.

Ekspert wskazał, że w niektórych regionach kraju producenci mogą mieć problem z uzyskaniem dobrej jakości surowca winiarskiego, z uwagi na przymrozki wiosenne, choroby czy szkodniki. Dlatego w małych winnicach warto stawiać na odmiany w miarę niezawodne w plonowaniu.

Jakich stanowisk trzeba bezwzględnie unikać?

Pod winnicę całkowicie nieprzydatne są tereny nisko położone z ciężką i kwaśną glebą. Jak zaznaczył prof. Lisek, bezwzględnie należy unikać zamkniętych kotlin, czyli podnóży stoków z utrudnionym odpływem powietrza, a także stanowisk, gdzie tworzą się zastoiska mrozowe i często występują przymrozki oraz gradobicia. Polecane są natomiast rejony o ciepłym mikroklimacie, czyli doliny rzeczne, stoki wzgórz o południowej lub południowo-zachodniej wystawie i lokalizacje umiarkowanie przewiewne.

Większe winnice lokalizowane są w rejonach o ciepłym klimacie, m.in. Kraków, Tarnów, a także Dolny Śląsk czy Ziemia Lubuska. Ekspert z IO dodał, że pojawiają się duże winnice w tzw. pasie nadmorskim, co było związane z uruchomieniem dotacji, lecz także zaletą tego regiony są łagodne zimy.

Winorośli nie należy sadzić na stanowiskach po lucernie oraz truskawkach, gdyż w glebie często występują opuchlaki. Z kolei po drzewach owocowych, leśnych lub parkowych wskazane jest zachowanie 3-4 letniej przerwy przed założeniem winnicy. Dobrym przedplonem dla winorośli są zboża i trawy pastewne, a także gorczyca na nawóz zielony. Istotnym czynnikiem – jak podkreślił prof. Lisek – jest staranne przygotowanie gleby i usunięcie chwastów trwałych .

Ponadto w bezpośrednim otoczeniu winnicy Ekspert zalecał stosowanie szpalerów ochronnych z drzew osłonowych, np. olszy czarnej. - W przypadku ałyczy czy jaśminowca mogą wystąpić problemy z mszycami. W krajach Skandynawskich częstym rozwiązaniem jest stosowanie palików z tzw. siatek przeciwwiatrowych – powiedział prof. Jerzy Lisek z IO.

Najlepszym terminem sadzenie winorośli jest wiosna (kwiecień-maj). Do prawidłowego prowadzenia roślin na plantacji wymagana jest konstrukcja podporowa tymczasowa lub od razu stała. Odpowiednie cięcie i formowanie winorośli umożliwia sprawne wykonanie zabiegów pielęgnacyjnych, czyli prowadzenie ochrony przeciwko chorobom i szkodnikom, ewentualne zabezpieczenie przed mrozem, mechanizację prac oraz regulowanie plonowania krzewów i zapewnia dobrą jakość jagód.

Jak zaznaczył prof. Lisek, cięcie zimowe najczęściej wykonywane jest w lutym i marcu (w okresie spoczynku roślin). W krajach o łagodnym klimacie zabieg ten rozpoczynany jest w listopadzie i grudniu. Uzupełnieniem cięcia zimowego jest cięcie letnie polegające na usunięciu nadmiaru latorośli, części kwiatostanów oraz gron i jagód.

Winnice powinny być zakładane z kwalifikowanego materiału szkółkarskiego, wolnego od wirusów. Do nasadzeń produkcyjnych najczęściej przeznaczane są sadzonki szczepione na podkładkach odpornych na filokserę winiec. Ekspert przypomniał, że przy niskim i średnio wysokim prowadzeniu krzewów przydatne są podkładki uniwersalne – ‘SO 4’ i ‘Binova’.

Podkładki ‘Kober 5 BB’ i ‘Kober 125 AA’ wskazane są przy krzewach wysoko formowanych, dla odmian winorośli umiarkowanie lub słabo owocujących - Siegerrebe, Traminer oraz obficie plonujących, ale umiarkowanie rosnących, np. Seyval. Nie nadają się natomiast dla odmian o źle dojrzewającej łozie (Mueller-Thurgau). Na gleby wapienne polecana jest podkładka ‘Fercal’, zaś na piaszczyste – ‘Börner'.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI