PARTNER SERWISU

Wiceprezes Grupy-Sad: Uprawa truskawek jest opłacalna (zdjęcia)

Autor: www.sadyogrody.pl 06 lipca 2015 09:10

- Produkcja truskawki jest bardzo prosta. Gatunek ten nie wymaga specjalnych gleb, bardzo dobrze sobie radzi z III-IV, a nawet V klasą. Tam gdzie nie można założyć sadu, producenci sadzą truskawki. Produkcja truskawek to jest pierwszy pieniądz, który sadownik może pozyskać bardzo szybko. Truskawki po zbiorze są sprzedawane tego samego dnia, w związku z tym nie jest potrzebne przechowalnictwo – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Jarosław Kreczmański, wiceprezes grupy producentów owoców i warzyw Grupa-Sad.

Jarosław Kreczmański uprawą truskawek zajmuje się już od ponad 20 lat. Na jego plantacji dominuje odmiana ‘Honeoye’, której owoce spożywane są głównie w stanie świeżym, jednak kierowane są także do przetwórstwa.

Jak zaznacza ekspert cała jego plantacja jest ściółkowana, dzięki temu truskawki są czyste. - Poza tym ściółkowanie ogranicza rozwój chwastów i utratę wody z podłoża. Sprawdzonym sposobem nawadniania są linie kroplujące. Zastosowanie kropelki umożliwia kilkakrotny zbiór, owoce są większe i bardziej wybarwione – dodał.

Zdaniem wiceprezesa Grupy-Sad produkcja truskawek jest opłacalna. - Obecny sezon jest bardzo korzystny dla plantatorów truskawki. Cena za kilogram truskawki wynosi 2,15-2,20 zł, przy czym koszty produkcji wynoszą ok. 1-1,50 zł. Także w tym roku mamy ceny truskawek dwukrotnie wyższe niż w ubiegłym sezonie. Idziemy w dobrym kierunku. Obecnie mamy większe zapotrzebowanie przetwórni na ten surowiec, ponieważ koncentraty z truskawek bardzo dobrze sprzedają się na zachodzie Europy. Z kolei mrożonki niestety nie sprzedają się już tak dobrze, w związku z tym ceny za truskawkę odszypułkowaną na chwilę obecną są niższe i wynoszą około 2,50 zł/kg. W porównaniu z cenami za truskawkę przemysłową są to niewielkie różnice – komentuje Kreczmański.

Według eksperta przyczyną wyższych cen truskawek w bieżącym sezonie jest również mniejsza ilość tych owoców na rynku. - Jest to spowodowane przebiegiem pogody. Poza tym w większość plantacji wkradł się przędziorek. Ten problem nie dotyczy tylko naszego rejonu, podobnie jest w Goławinie i pod Płońskiem – dodał.

- Większość krajowej produkcji truskawki zostaje zagospodarowana przez rynek lokalny, z czego przemysł skupuje blisko 70 proc. produkcji. Truskawki są skupowane przez koncerny zachodnie. W Polsce są przerabiane, a następnie eksportowane. - Polskie truskawki są najlepsze na świecie. Truskawki hiszpańskie nie nadają się do koncentratów, przeważnie są spożywane w stanie świeżym. Obecnie dostarczamy truskawki do takich firm jak Döhler Sp. z o.o., Rauch Polska w Kluczkowicach i w Płońsku, a także do firmy SVZ Sp. z o.o. w Tomaszowie Lubelskim – zaznaczył wiceprezes Grupy-Sad.

Jak zaznaczył ekspert producenci odchodzą od uprawy truskawki ‘Senga Sengana’, dobrej odmiany do mrożenia, czy do koncentratów, gdyż ma wysoki stopień brix. - Plantatorzy odchodzą od tej odmiany, ponieważ jest ona mniej opłacalna i inne odmiany wyparły ją z produkcji – mówi Jarosław Kreczmański. Dodał, że odmiana ‘Senga sengana’ jest obecnie uprawiana pod Krakowem i Kielcami.

Grupa-Sad jest grupą producencką owoców i warzyw, zlokalizowana w Magnuszewie, w województwie mazowieckim. Grupa w sezonie skupuje około 100 ton truskawki dziennie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM