PARTNER SERWISU

Warto zainwestować w uprawę jeżyn

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 16 lutego 2015 16:00

Warto zainwestować w uprawę jeżyn fot. shutterstock.com

Dotychczas największym ograniczeniem produkcji jeżyn na skalę towarową był brak odmian odpornych na przemarzanie. Do zwiększenia nasadzeń tego gatunku mogą przyczynić się nowe odmiany bezkolcowe - 'Polar', 'Gaj' i 'Brzezina' - mało podatne na przemarzanie oraz szczególnie polecane do uprawy towarowej.

Jeżyna najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych oraz osłoniętych od silnych wiatrów.  Na terenach nisko położonych, gdzie tworzą się zastoiska mrozowe nie należy zakładać plantacji, z uwagi na większe ryzyko przemarznięcia. Jeżyna preferuje gleby żyzne, lekko kwaśne. Na piaszczystych, lekkich niezbędne jest nawadnianie. W uprawie towarowej zaleca się prowadzić produkcję pod osłonami. Pozwala to zminimalizować straty wynikające z niesprzyjających warunków atmosferycznych oraz wydłużyć okres zbioru owoców.

Plantacje jeżyn należy zakładać ze zdrowych sadzonek, pochodzących z kwalifikowanej szkółki. Polecanym terminem sadzenia roślin jest wczesna wiosna. W zależności od odmiany oraz sposobu formowania krzewów, odległość sadzenia w rzędzie powinna wynosić od 1,0-2,5 m.  Jeżyny owocujące na dwuletnich pędach trzeba prowadzić przy podporach. Przeważnie stosuje się formę szpalerową, bądź kolumnową. Natomiast jeżynę owocującą na jednorocznych pędach prowadzi się w formie wolno stojącej.

W okresie letnim należy przycinać wierzchołki pędów na wysokość około 1,7 m, pobudza to wzrost pędów bocznych oraz zawiązuje się większa liczba pąków kwiatostanowych. Po zbiorze owoców wskazane jest usunięcie wszystkich pędów, które owocowały oraz części jednorocznych - nadmiernie zagęszczających krzew. Warto ściółkować glebę, ogranicza to rozwój chwastów oraz nadmierne przesuszanie podłoża. Późną jesienią należy zabezpieczać ,"karpy", aby w trakcie bezśnieżnej zimy ochronić krzewy przed przemarznięciem.

Podstawą optymalnego nawożenia jest analiza chemiczna gleby oraz ocena wyglądu roślin. Największe straty w uprawie tego gatunku wywołują szpeciele, przędziorki oraz kwieciak. Niezbędna jest również ochrona przed chorobami m.in. szarą pleśnią, wertycyliozą, rdzą jeżyny, antraknozą. Zbiór owoców przeprowadza się w fazie pełnej dojrzałości. Z jednego krzewu można uzyskać plon wielkości 5-10 kg. Owoce jeżyny - w odróżnieniu od malin - zbierane są wraz z dnem kwiatowym. Po zbiorze należy je jak najszybciej schłodzić do temperatury 2-5 st.C.

W Polsce największe (kilkuhektarowe) plantacje zlokalizowane są w rejonach Lublina, Wrocławia, Poznania oraz Gdańska. Zapotrzebowanie rynku na owoce deserowe i do przetwórstwa oraz możliwość produkcji nowych odmian (mniej podatnych na przemarzanie) może zachęcić producentów do zwiększenia nasadzeń tego gatunku. Owce jeżyn zarówno w stanie świeżym, jak i przetworzone oprócz wysokich walorów smakowych i odżywczych, mają również wysoką wartość zdrowotną. W ubiegłym sezonie na giełdach towarowych za 500 g opakowanie jeżyn płacono 12-14 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI