PARTNER SERWISU

W 2015 r. ceny detaliczne owoców świeżych i chłodzonych wzrosły. Spadły owoców mrożonych

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 11 kwietnia 2016 13:42

W 2015 r. ceny detaliczne owoców świeżych i chłodzonych wzrosły. Spadły owoców mrożonych fot. shutterstock

W lutym 2016 r., w porównaniu z lutym poprzedniego roku, średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych były wyższe o 37 proc., w firmach eksportujących o 38 proc. a w spółdzielniach ogrodniczych o 40 proc. Zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia oferowały ceny wyższe o 20 proc.

W skupie w spółdzielniach ogrodniczych gruszki potaniały o 13 proc., a na eksport o 9 proc. Natomiast na rynku hurtowym gruszki (częściowo pochodzące z importu) podrożały o 3 proc. Na rynkach hurtowych podrożały także cytryny (o 57 proc.), winogrona (o 11 proc.) oraz mandarynki (o 6 proc.). Potaniały jedynie banany (o 2 proc.), a nie zmieniły się ceny pomarańcz.

W lutym br. w porównaniu ze styczniem 2016 r. jabłka w spółdzielniach ogrodniczych potaniały o 3 proc., na rynkach hurtowych o 1 proc., a w firmach eksportujących podrożały o 2 proc. Ceny skupu jabłek do tłoczenia oferowane przez zakłady przetwórcze nie zmieniły się.

Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 3 proc., w skupie na eksport o 2 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych o 1 proc. . Na rynkach hurtowych wzrosły ceny bananów (o 7 proc.), winogron (o 5 proc.) oraz mandarynek (o 1 proc. ). Potaniały cytryny (o 1 proc. ), a nie zmieniły się ceny pomarańcz.
Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w grudniu 2015 r. w relacji do grudnia 2014 r. zwiększyły się z wyjątkiem cen bananów oraz owoców mrożonych.

W całym 2015 r. w relacji do 2014 r. średnie ceny detaliczne owoców świeżych i chłodzonych wzrosły o 1,4 proc. przetworów owocowych o 2,1 proc., spadły natomiast ceny owoców mrożonych (o 3,6 proc.) obniżeniu cen żywności i napojów bezalkoholowych o 1,7 proc. Jabłka podrożały o 5,2 proc., owoce cytrusowe o 3,2 proc., a owoce jagodowe o 2,7 proc. Obniżyły się natomiast ceny bananów (o 2,1 proc.) oraz owoców pestkowych o 7,8 proc. Podrożały owoce suszone, orzechy i nasiona (o 4,1  proc.)

W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w grudniu 2015 r. w relacji do grudnia 2014 r. była większa o 8 proc. Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się o 34 proc., a wytwarzanych z owoców cytrusowych o 7 proc. .

Zmniejszyła się natomiast produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo warzywnych (o 3 proc.). Wzrosła produkcja owoców mrożonych (o 13 proc.), a także kompotów i owoców pasteryzowanych (o 7 proc.). Mniejsza była natomiast produkcja dżemów (o 50 proc.), a także soków zagęszczonych (o 49 proc.). W 2015 r. w relacji do 2014 r. została zwiększona produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 14 proc. do 661,4 tys. ton. Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 3 proc. z owoców cytrusowych o 13 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 7 proc. Produkcja owoców mrożonych była większa o 18 proc.. Nie zmieniła się produkcja soków zagęszczonych. Obniżyła się produkcja dżemów (o 24 proc.) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 12 proc. ).

Wolumen eksportu przetworów owocowych w grudniu 2015 r. wobec grudnia 2014 r. był mniejszy o 17 proc. , a owoców świeżych o 10 proc. . O zmniejszeniu eksportu owoców świeżych zadecydował głównie spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 20 proc. ). W grupie przetworów owocowych największe znaczenie miało ograniczenie eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o 38 proc. ), a także mrożonek owocowych (o 8 proc. ).

W wyniku wzrostu cen eksportowych owoców świeżych wpływy z ich sprzedaży za granicą zwiększyły się o 17 proc. do 38,1 mln euro. Z powodu wzrostu cen eksportowych skoncentrowanego soku jabłkowego nie zmalały wpływy z eksportu przetworów owocowych i pozostały na poziomie 76,8 mln euro. Import owoców świeżych zmniejszył się o 6 proc. do 137,5 tys. ton, w wyniku spadku przywozu owoców cytrusowych (o 12 proc.) oraz winogron (o 17 proc. ), przy zwiększonym
imporcie bananów (o 19 proc. ).

Import przetworów owocowych zmniejszył się o 28 proc. do 30,6 tys. ton. Ujemne saldo obrotów
owocami i ich przetworami wyniosło 48,9 mln euro, wobec ujemnego 48,4 mln euro w grudniu 2014 r. W 2015 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 205,0 mln euro, wobec dodatniego 54,2 mln euro w roku poprzednim. Złożyło się na to zmniejszenie wartości eksportu o 2 proc. do 1671,9 mln euro oraz zwiększenie wartości importu o 14 proc. do 1876,9 mln euro

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI