USDA: Produkcja jabłek w UE spadnie o 19 proc. w porównaniu do ubiegłego roku



www.fresh-market.pl za fruit-inform.com - 06 listopada 2019 14:04


Jak pisze Agrotimes.net w odniesieniu do raportu przygotowanego przez Departament Rolnictwa USA, produkcja jabłek w UE w sezonie 2019/2020 spadnie o 19 procent w porównaniu z rekordową uprawą w ubiegłym roku i o 3 procent w porównaniu ze średnią uprawą w ciągu ostatnich 10 lat - podaje fresh-market.pl za fruit-inform.com.

Aż 75 procent jabłek w UE w tym roku produkuje pięć krajów: Polska – 25 procent, Włochy – 21 procent Francja – 15 procent Niemcy – 9 procent Hiszpania – 6 procent.

Dokument wskazuje, że spadek produkcji jabłek był spowodowany nałożeniem późnych wiosennych przymrozków w Czechach, północnych i północno-wschodnich Niemczech, Polsce, na Węgrzech; słabym zapyleniem na Węgrzech i w Rumunii; do tego doszły susze i upały w Austrii, Polsce, Wielkiej Brytanii; gradobicie na Węgrzech i w Grecji. We Francji, Hiszpanii, Portugalii, Holandii i Bułgarii wydajność jest większa niż we wrześniu 2018, ale skumulowany wzrost nie jest wystarczająco duży, aby zrównoważyć spadek w innych krajach. Hiszpania i Portugalia skorzystały na większej ilości opadów i niższych niż zwykle temperaturach, podczas gdy susza w Holandii w 2019 roku była mniejsza niż rok wcześniej. 

Więcej na fresh-market.pl.