Uprawa poziomek w warunkach klimatycznych Polski

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 września 2015 10:30

Uprawa poziomek w warunkach klimatycznych Polski Poziomki przeważnie są uprawiane na małych powierzchniach/ fot. shutterstock.com

W Polsce uprawa poziomki ma niewielkie znaczenie gospodarcze. Pomimo, iż poziomki są bardzo smaczne i aromatyczne to gatunek ten przeważnie jest uprawiany na niewielkich powierzchniach, z uwagi na wielkość owoców, jak i pracochłonny zbiór. Poziomki mogą być spożywane jako owoce deserowe, lecz także wykorzystywane są do przetwórstwa - mrożenia, suszenia, oraz cukiernictwa.

Uprawne odmiany poziomki w porównaniu do poziomki pospolitej wyróżniają się silniejszym wzrostem, dłuższym okresem owocowania oraz możliwościom uzyskania większych plonów. Do uprawy polecane są odmiany niewytwarzające rozłogów, gdyż są łatwiejsze w prowadzeniu, a przede wszystkim wydają większe plony lepszej jakości.

Poziomka ‘Rugia’ owocuje od czerwca do wystąpienia przymrozków. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o intensywnej ciemnoczerwonej skórce i żółto-zielonym wierzchołku owocu. Odmiana ‘Baron Solemacher’ owocuje podobnie (I dekada czerwca- koniec października). Posiada duże owoce o białożółtej do ciemnoczerwonej barwie.

Odmiana ‘Baron Solemacher’ w porównaniu z ‘Rugią’ jest w mniejszym stopniu wytrzymała na mróz i bardziej podatna na choroby.

Poziomki najlepszy smak i aromat uzyskują pod wpływem ciepłej i słonecznej pogody. Najlepiej rosną i plonują na glebach żyznych, zasobnych w wodę, przepuszczalnych, o odczynie lekko kwaśnym. Plantacje warto nawadniać systemem kropelkowym, co umożliwia również prowadzenie fertygacji.

Na miejsce stałe sadzonki można wysadzać od połowy maja - na redlinach przykrywanych czarną folią (w 2 rzędach). Pierwsze owoce uzyskuje się jesienią w tym samym roku. Plantacje powinny być ściółkowane, w celu ograniczenia nadmiernego przesuszania gleby. Z takiej uprawy można uzyskać większy plon, dobrej jakości owoców. Zabrudzenie piaskiem znacznie obniża wartość handlową poziomek. 

Plantacje nie powinny być użytkowane dłużej niż przez trzy lata owocowania. Poziomka ulega porażeniu przez te same choroby i szkodniki, jak truskawka. Mogą one atakować system korzeniowy, jak i nadziemna część rośliny. Zagrożeniem mogą być np. szara pleśń, biała plamistość, oraz szkodniki – przędziorki, mszyce, bądź zmieniki.

Owoce deserowe powinny mieć jednakową wielkość oraz wybarwienie. W pełni dojrzałe poziomki posiadają najlepszy smak i aromat. Wszystkie czynności związane ze zbiorem należy przeprowadzać ostrożnie, gdyż owoce te są delikatne i źle znoszą transport. Poziomki zbiera się przeważnie do plastikowych opakowań o pojemności 100 g i 250 g.

Poziomki zaliczane są do grupy owoców „luksusowych” - są odpowiednio droższe od pozostałych owoców, dostępnych w sprzedaży w okresie letnim. Większe plantacje zlokalizowane są w rejonach Francji, w północnych Włoszech, oraz w Austrii. W naszym kraju gatunek ten uprawiany jest jedynie amatorsko, na niewielkich powierzchniach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI