Uprawa porzeczki czerwonej pod osłonami – jakie odmiany wybrać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 26 lipca 2015 12:04

Uprawa porzeczki czerwonej pod osłonami – jakie odmiany wybrać? www.shutterstock.com

Zastosowanie osłon przy produkcji owoców jagodowych ma na celu wydłużenie okresu ich podaży. Istotnym czynnikiem jest również możliwość poprawy jakości owoców. Osłony są wykorzystywane na plantacjach truskawek, malin i borówki wysokiej. Czy warto postawić na osłony także w uprawie porzeczki czerwonej?

Dużym zagrożeniem w uprawie porzeczki czerwonej są obfite opady deszczu. Osłony w postaci tzw. daszków chronią plantację przed nadmierną ilością opadów, gradem, bądź bezpośrednim promieniowaniem słonecznym. W okresach deszczowych osłony umożliwiają zbiór dojrzałych owoców, a także zapobiegają ich pękaniu czy gniciu.

Porzeczkę czerwoną z powodzeniem można uprawiać na terenie całego kraju. Gatunek ten najlepiej rośnie i plonuje na glebach żyznych, próchnicznych, umiarkowanie wilgotnych. Odczyn gleby powinien być lekko-kwaśny (pH 6,2-6,7). Uprawy nie należy zakładać na glebach zbyt ciężkich, zwięzłych, lub podmokłych.

Plantację porzeczek warto ściółkować, m.in. czarna folią polietylenową, włókniną, bądź ściółkami pochodzenia naturalnego (słoma zbożowa). Ściółkowanie ogranicza rozwój chwastów i wpływa na zatrzymanie wilgoci w glebie.

Daszki rozkłada się na konstrukcji wiosną - przed przymrozkami (koniec kwietnia), a następnie w trakcie zbiorów (lipiec). Zbiór pod osłonami można przeprowadzać nawet przez dwa miesiące, gdyż owoce nie pękają, ani nie gniją. Po zbiorze owoce należy umieścić w chłodni w temperaturze 1 st. C. Porzeczki można dłużej przechowywać w warunkach kontrolowanej atmosfery.

Jakie odmiany porzeczki czerwonej polecane są do upraw pod osłonami?

Odmiana 'Jonkheer van Tets' zaliczana jest do najwcześniejszych odmian w naszym kraju – owoce dojrzewają, równomiernie na początku lipca. Posiada duże, lekko spłaszczone owoce, barwy krwistoczerwonej. Odmiana ta jest ceniona w krajach Europy Zachodniej. Jej owoce z uwagi na wysoką kwasowość są przydatne dla przetwórstwa, jak również mogą być spożywane w stanie świeżym.

Owoce odmiany 'Detvan' są duże, ciemnoczerwone, w smaku słodko-kwaśne i soczyste. Stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu syropów, dżemów, czy konfitur. Również mogą być spożywane jako deserowe. Owoce tej odmiany dojrzewają 3-4 dni po odmianie 'Jonkheer van Tets'.

Podstawową odmianą na rynkach Europy Zachodniej jest również odmiana 'Rovada'. Pora dojrzewania owoców przypada na połowę lipca. Odmiana ta plonuje obficie i regularnie. Posiada duże owoce, w smaku lekko-kwaśne, zebrane w długie, atrakcyjne grona. Owoce tej odmiany można spożywać bezpośrednio w stanie świeżym, jak również kierowane są do przetwórstwa.

Plenną odmianą, wykorzystywaną w głównej mierze w przetwórstwie jest ‘Holenderska czerwona’. Owoce tej odmiany dojrzewają pod koniec lipca, niezbyt równomiernie. Jagody są przeważnie średniej wielkości, jasnoczerwone z połyskiem, w smaku dość ostre, a nawet kwaśne.

Z kolei odmiana 'Tatran' cechuje się dużymi, wyrównanymi, jaskrawoczerwonymi owocami, które zebrane są w długie grona. Jest to odmiana późna - owoce dojrzewają pod koniec lipca. ‘Tatran’ owocuje regularnie i obficie. Owoce tej odmiany przeznaczone są do spożycia w stanie świeżym, jako deserowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI