PARTNER SERWISU

Uprawa malin wciąż jest opłacalna

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 maja 2015 15:03

Uprawa malin wciąż jest opłacalna www.shutterstock.com

Malina zaliczana jest do najczęściej uprawianych gatunków roślin sadowniczych. Według danych GUS w ostatnich latach powierzchnia upraw tego gatunku wzrasta i w 2013 r. osiągnęła - 28,8 tys. ha. Wynika to przede wszystkim z dużego zapotrzebowania na te owoce zarówno deserowe, jak i do przetwórstwa.

W Polsce uprawiane są przede wszystkim odmiany maliny owocującej na tegorocznych pędach 'Polka' i 'Polana' - stanowią ponad 70 proc. całkowitej produkcji tych owoców. Natomiast najczęściej uprawianymi malinami owocującymi na dwuletnich pędach są odmiany ‘Laszka’ oraz ‘Glen Ample’.

Malina należy do gatunków wrażliwych na niekorzystne warunki klimatyczne i glebowe. Pod plantacje należy wybierać tereny płaskie, niebędące zastoiskiem mrozowym. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach żyznych, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny (pH 5,5-6,5).

Przed założeniem uprawy wskazane jest zastosowanie nawozów organicznych - obornik w dawce 40-50 t/ha lub nawozów zielonych. Nawożenie mineralne powinno być oparte na wynikach analizy chemicznej gleby. Plantacje malin należy zakładać wyłącznie ze zdrowych sadzonek, pochodzących z kwalifikowanych szkółek.

Najkorzystniejszym terminem sadzenia jest okres jesienny. Należy pamiętać, aby zimą chronić młode sadzonki poprzez usypanie kopczyka z ziemi. Maliny tradycyjne prowadzi się przeważnie w formie szpaleru pojedynczego, w rozstawie 2,5 x 0,5 m. W przypadku szpaleru podwójnego w kształcie litery V rozstawa rzędów powinna wynosić 3,0-3,2 m, a odległość między roślinami w rzędzie 0,5 m.

Cięcie maliny tradycyjnych przeprowadza się po zbiorze owoców. Jedynie pędy odmian powtarzających owocowanie należy przeprowadzać późną jesienią lub wiosną. Z plantacji należy usuwać pędy uszkodzone oraz porażone przez choroby i szkodniki. Nawadnianie plantacji jest konieczne w celu uzyskania wysokich plonów, o dobrej jakości. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest również regularne odchwaszczanie uprawy.

Najgroźniejszymi chorobami występującymi na plantacjach są: wirus krzaczastej karłowatości, szara pleśń, zamieranie pędów, zgnilizna korzeni, rdza, werticilioza, antraknoza i mozaika maliny. Krzewy mogą być porażane przez szkodniki, tj. kistnik i kwieciak malinowiec, przędziorek chmielowiec, przebarwiacz malinowy, mszyce oraz pryszczarek malinowiec.

Zbiór malin należy przeprowadzać w fazie dojrzałości zbiorczej, gdy owoce oddzielają się od dna kwiatowego. Istotne jest szybkie schłodzenie malin po zbiorze do temperatury 2-5°C. W dużych ośrodkach produkcyjnych przeprowadzany jest maszynowy zbiór. Jednak nie wszystkie uprawiane odmiany są przydatne do takiego zbioru owoców, m.in. owocujące na tegorocznych pędach - ‘Polana’, ‘Polka’ czy ‘Polesie’.

 W Polsce największe plantacje zlokalizowane są na Lubelszczyźnie. W towarowej produkcji malin wyróżnia się dwa kierunki - w celu pozyskania owoców deserowych oraz cennego surowca do zamrażalnictwa i przetwórstwa. W Polsce produkcja owoców tego gatunku skierowana jest przede wszystkim na potrzeby przemysłu spożywczego. Maliny w postaci mrożonek, przetworów lub soku zagęszczonego eksportuje się do krajów Unii Europejskiej, głównie do Niemiec.

Według danych GUS krajowa produkcja malin w 2013 roku wyniosła około 121 tys. ton i była jedynie o 4,7 proc. niższa od rekordowych zbiorów uzyskanych w roku 2012. W czerwcu 2014 r. średnia miesięczna cena skupu malin kierowanych do przetwórstwa wyniosła 5,51 zł/kg (dane IERiGŻ). Jak wiadomo producenci mogą uzyskać zwykle większy zysk z produkcji owoców deserowych. 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI