Uprawa jeżyny coraz popularniejsza – dzięki nowym odmianom i technologii

Autor: www.sadyogrody.pl 19 stycznia 2017 09:28

Uprawa jeżyny coraz popularniejsza – dzięki nowym odmianom i technologii fot. shutterstock.com

W ostatnim czasie obserwuje się gwałtowny wzrost produkcji jeżyny na całym świecie. Największym producentem owoców deserowych jest Meksyk. Plantacje jeżyny prowadzone są na powierzchni około 10 tys. ha, co stanowi prawie 4-krotny wzrost areału upraw tego gatunku od 2005 roku. O nowych odmianach i technologii uprawy jeżyny mówiła dr Agnieszka Orzeł, z firmy Niwa Hodowla Roślin Jagodowych, podczas konferencji zorganizowanej na targach Sadownictwa i Warzywnictwa 2017.

W Meksyku jeżyny uprawia się w miesiącach zimowych – od stycznia do maja oraz od października do grudnia. 90 proc. produkcji zlokalizowane jest w rejonie Michoacan. Obecnie nowe nasadzenia jeżyny powstają w Jalisco. Dr Agnieszka Orzeł zaznaczyła, że obserwowany jest również rozwój eksportu owoców tego gatunku. Aktualnie 80 proc. produkcji jeżyny eksportowane jest z Meksyku do Stanów Zjednoczonych i krajów Unii Europejskiej.

Od 2008 roku w Stanach Zjednoczonych nastąpił wzrost produkcji owoców jeżyny o 76 proc. W stanie Oregon, 95 proc. upraw stanowią odmiany płożące do przetwórstwa (‘Marion’, ‘Boysen’, ‘Thorniess Evergreen’, ‘Silvan’). Późna odmiana ‘Chester Thorniess’ kierowana jest na rynek owoców deserowych. W Kalifornii uprawiana jest odmiana ‘Chester Thorniess’ (35 proc. produkcji), natomiast spada areał odmiany ‘Boysen’. W Texasie 85 proc. nasadzeń stanowią odmiany o sztywnych pędach, tj. ‘Klowa’, ‘Brazos’, ‘Roseborough’. Z kolei w Arkansas dominują odmiany ‘Arapaho’, ‘Navaho’, ‘Ouachita’, ‘Apache’, ‘Chickasaw’, ‘Klowa’ (80 proc. stanowi rynek owoców deserowych). W stanie Georgia uprawiane są odmiany ‘Arapaho’ i ‘Navaho’ (60 proc.nasadzeń).

W północno-wschodniej i północno-centralnej części USA pod plantacje przeznaczono powierzchnię 290 ha. W 2014 roku produkcję owoców jeżyny wyceniono na 50,1 mln dol. (4,91 mln dostarcza rynek owoców deserowych, 45, 2 mln dol. pochodzi z przetwórstwa).

Jak zaznaczyła dr Orzeł, produkcja jeżyny w Stanach Zjednoczonych rozwija się dzięki wprowadzeniu nowych technologii – prowadzenia pędów zimą (rotating cross-arm trellis), które umożliwiają ekspansje tego gatunku na tereny północne, gdzie temperatura spada do -30 st. C. Wzrost popularności jeżyny związany jest również z możliwością uprawy odmian powtarzających owocowanie. W 2004 roku wprowadzono odmiany kolczaste do uprawy amatorskiej: ‘Prime-Jim’, ‘Prime-Jan’. Po pięciu latach do ochrony patentowej na terenie USA zgłoszona została odmiana z przeznaczeniem na plantacje towarowe – ‘Prim ARK 45’.

- W latach 2013 i 2014 patentem objęte zostały pierwsze bezkolcowe odmiany jeżyny owocujące na tegorocznych pędach – deserowa odmiana ‘Prime-ARK Freedom̕ oraz odmiana o owocach przydatnych do transportu ‘Prime-ARK Traveler̕ - mówiła prelegentka.

Odmiana ‘Prim ARK 45’ od 2010 roku zyskuje coraz większą popularność. W zależności od regionu Stanów Zjednoczonych, plantatorzy uzyskują różne plony z uprawy tej odmiany. W stanie Oregon z pędów tegorocznych w uprawie polowej uzyskiwano plon 5-7,5 t/ha, zaś w Arkansas od 5-10 t/ha. W przypadku jeżyny uprawianej w tunelu (w stanie Oregon) plon wyniósł ponad 20 t/ha.

Jak wygląda sytuacja uprawy jeżyn powtarzających owocowanie w naszym kraju?

Od kilku lat na krajowym rynku dostępna jest pochodząca z angielskiej hodowli odmiana ‘Reuben’, która niestety nie jest przydatna do uprawy w warunkach klimatycznych Polski. Pędy pozostawione na zimę bez okrycia w 100 proc przemarzają (nawet dwuletnie przykryte w tunelu nie wytrzymują spadku temperatur do -20 st. C). Pora kwitnienia tej odmiany przypada na miesiąc letni (lipiec). Panujące wysokie temperatury w tym okresie oddziałują na obniżenie zawiązania owoców.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM