Uprawa brzoskwiń i moreli może być bardziej opłacalna

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 kwietnia 2015 08:42

Uprawa brzoskwiń i moreli może być bardziej opłacalna www.shutterstock.com

- W ostatnich latach opłacalność produkcji brzoskwiń systematycznie spada. W przypadku moreli sytuacja przedstawia się bardziej optymistycznie. Podstawową metodą na stabilizację ceny owoców obu tych gatunków jest wydłużenie okresu ich sprzedaży - mówił Krzysztof Wrzosek z ŚODR, podczas VII Spotkania Producentów Brzoskwiń i Moreli. Ekspert przedstawił również problemy dotyczące opłacalności prowadzenia sadów tych gatunków.

Krzysztof Wrzosek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zaznaczył, że w komorach chłodniczych powinny znajdować się tylko owoce o dobrej jakości. Przed umieszczeniem w chłodni trzeba je dokładnie przesortować. - Owoce gorszej jakości należy przeznaczyć do produkcji naturalnych soków owocowych. Soki z udziałem owoców moreli czy brzoskwiń mogłyby zwiększyć ofertę dostępną na rynku. Istotne jest również uruchomienie produkcji suszonych moreli - dodał Wrzosek.

- Zarówno u indywidualnych producentów, jak i w grupach producenckich, istnieją realne możliwości wykorzystania bazy chłodniczej do dłuższego składowania owoców deserowych moreli i brzoskwiń – powiedział. Dodał, że lepsze warunki posiadają grupy, ponieważ oprócz komór chłodniczych, dysponują odpowiednim sprzętem do pakowania i obsługi logistycznej, a także mają podpisane kontrakty z sieciami handlowymi.

Ekspert przyznał, że obecnie grupy traktują uprawę brzoskwiń i moreli jako marginalną. - Produkcją tą zajmuje się jedynie kilku członków i w porównaniu do jabłek czy wiśni produkcja moreli czy brzoskwiń jest mało znacząca pod względem wielkości obrotów - dodał.

Jakie są inne sposoby wydłużenia sprzedaży? - Dodatkowe możliwości umożliwia ekologiczna produkcja moreli - dodał ekspert ŚODR. Dodatkowo, pestki z tych owoców zawierają witaminę B17, zabezpieczającą przed zachorowaniem na raka. Z kolei olej z pestek bezpośrednio wpływa na wzmocnienie odporności. Olej ten sprowadzany jest przede wszystkim z Turcji czy Grecji.

Podczas spotkania Krzysztof Wrzosek omówił działania z zakresu przetwarzania owoców brzoskwiń i moreli przewidziane w ramach nowego PROW na lata 2014-2020.

- Przewidziana pomoc na działalność zespołową "przetwórstwo na rynku owoców" będzie mniejsza niż w latach 2007-2013, ponieważ nowa perspektywa nie przewiduje środków na dotacje na zakładanie nowych grup na rynku owoców - zaznaczył prelegent. Dodał, że będzie możliwość uzyskania dotacji na budowę czy modernizację budynków produkcyjnych lub magazynowych oraz zakup maszyn.

Poinformował, że w ramach działania "Przetwórstwo i marketing produktów rolnych" o dotację będą mogli ubiegać się rolnicy indywidualnie na rozpoczęcie działalności w zakresie przetwórstwa (max. 300 000 zł), a także podmioty zajmujące się przetwórstwem (max. 3 mln zł). - Warunek jest taki, że co najmniej 50 proc. całkowitej ilości surowców niezbędnych do produkcji należy nabywać na podstawie umów długoterminowych. Pomoc ta nie dotyczy budowy nowych zakładów - mówił prelegent.  

- Uwzględniono również wsparcie na rzecz rozwoju nowych produktów, praktyk, procesów i technologii w sektorze rolno-spożywczym poprzez współpracę w ramach grup operacyjnych na rzecz innowacji. Całkowita maksymalna kwota wsparcia wynosi do 10 mln zł na grupę - powiedział Krzysztof Wrzosek z ŚODR.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI