PARTNER SERWISU

Turcja wyeksportowała w I kw. najwięcej pomidorów i pomarańczy

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza 18 sierpnia 2016 08:33

Turcja wyeksportowała w I kw. najwięcej pomidorów i pomarańczy fot. shutterstock

Jak wynika z najnowszych danych Tureckiego Instytutu Statystycznego (TUIK), w pierwszym kwartale bieżącego roku największe ilości wyeksportowanych warzyw i owoców stanowiły pomidory z wynikiem 315 tys. ton, następnie pomarańcze – 185 tys. ton, cytryny – 160 tys. ton, oraz grapefruity – 124 tys. ton, mandarynki – 116 tys. ton, granaty – 75 tys. ton, słodka papryka- 67 tys. ton, a także około 51 tys. ton wiśnie i czereśnie oraz 42 tys. ton cukinia - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

W analogicznym okresie minionego roku to Rosjanie byli największymi importerami tureckich produktów ogrodnictwa – jednak uwzględniwszy obecnie wprowadzone embargo na tureckie produkty, to Irak stał się największy pod względem wartości importerem produktów z Turcji.

W omawianym okresie pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku sprowadził towary za sumę 155 mln USD. Drugim co do wartości zakupów importerem z Turcji były Niemcy- 110 mln USD oraz Rosja – 92 mln USD, Rumunia – 70 mln USD, a także Ukraina – 52 mln USD i Białoruś – 48 mln USD.

Białoruś zaimportowała najwięcej pomidorów, Niemcy zaś gustowali w tureckich czereśniach i słodkiej papryce. Do Iraku trafiło najwięcej cytrusów – mandarynek i pomarańczy, do Rosji cytryn, cukinii i pomelo. Rumuni najchętniej z Turcji importują truskawki, czerwoną paprykę i ogórki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM