Truskawki 2017: Popyt na owoce ze strony przetwórstwa będzie najpewniej wyższy - przez niski stan zapasów

Autor: Aneta Gwara-Tarczyńska/www.sadyogrody.pl 01 czerwca 2017 08:34

Truskawki 2017: Popyt na owoce ze strony przetwórstwa będzie najpewniej wyższy - przez niski stan zapasów fot. shutterstock

Ceny truskawek świeżych w maju na rynkach hurtowych w kraju kształtowały się na poziomie o ok. 50 proc. wyższym niż rok temu. Wzrosty cen w relacji rocznej wynikają z opóźnienia wegetacji i przesunięcia terminu zbioru jak i możliwym spadku produkcji owoców wczesnych. Ceny sezonowo dość szybko spadają pod wpływem zwiększającej się podaży, zmniejsza się również dynamika wzrostu cen rok do roku - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego banku PKO BP.

Ekspert dodaje, że o cenach truskawek w czerwcu br. decydować będzie zarówno ich podaż na rynku krajowym jak również popyt w przetwórstwie, do którego kierowana jest znacząca część zbiorów.

- GUS w komunikacie z końca maja wskazał, że obecnie jest jeszcze za wcześnie by oszacować starty w uprawach sadowniczych, ale należy oczekiwać, iż tegoroczne zbiory owoców niektórych gatunków będą niższe od ubiegłorocznych. Można zatem zakładać, że krajowe zbiory truskawek będą niższe niż w 2016 r., co oddziaływać będzie na wzrosty cen w skupach - przyznaje. 

Warto jednak dodać, że w 2016 r. ceny truskawek kierowanych do przetwórstwa były relatywnie wysokie. Przeciętnie za surowiec do mrożenia płacono 3,90 zł/kg (dane IERiGŻ-PIB) czyli o 47 proc. więcej rok do roku.

- Popyt na truskawki ze strony sektora przetwórczego w br. będzie prawdopodobnie wyższy z uwagi na niski stan zapasów truskawek z sezonu 2016/17. Wynikający z nich dość znaczny wzrost cen truskawek mrożonych (w kwietniu 2017 r. +40 proc.  r/r za truskawki polskie) może sprzyjać oferowaniu wyższych stawek za owoce w skupach. Choć w krajach Afryki Północnej (Maroko, Egipt) oraz Hiszpanii nie przewiduje się istotnych zmian w produkcji, to popyt na mrożonki z tych krajów w ostatnich tygodniach wzrósł w obawie o mniejszą produkcję w Polsce. Ceny mrożonych truskawek z Maroko od początku maja br. podrożały o 12,5 proc. (za Foodnews) - tłumaczy ekspert. 

Dziwulski przyznaje, że oczekiwania wyższych cen mogą wiązać się także z ryzykiem mniejszej dostępności pracowników do zbioru (problem coraz częściej podkreślany przez producentów).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI