Świdośliwa olcholistna alternatywą dla mało opłacalnych upraw owoców jagodowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 stycznia 2016 08:47

Świdośliwa olcholistna alternatywą dla mało opłacalnych upraw owoców jagodowych W przyszłości widoczne są perspektywy eksportu owoców do krajów UE/ fot. shutterstock.com

- Malejąca rentowność w produkcji owoców jagodowych przyczynia się do poszukiwania nowych możliwości uzyskiwania dochodów. Świdośliwa olcholistna stanowi alernatywę dla załamanej przez przemysł przetwórczy opłacalności uprawy czarnej porzeczki i aronii. Na podstawie doświadczeń producentów z Kanady wykazano, że świdośliwa rokuje dobre perspektywy na przyszłość – mówił prof. Stanisław Pluta, z Instytutu Ogrodnictwa, podczas VI Targów Sadownictwa i Warzywnictwa.

- W Polsce owoce świdośliwy olcholistnej mogą być przedmiotem dystrybucji na giełdach owocowych, targowiskach oraz w sieciach handlowych. W przyszłości widoczne są również perspektywy eksportu do krajów Unii Europejskiej. Owoce przeznaczone są do spożycia w stanie świeżym jako deserowe, bowiem pod względem smaku konkurują z borówką amerykańską – powiedział prof. Stanisław Pluta.

Dodał, że owoce świdośliwy znajdują również szerokie zastosowanie w przetwórstwie i zamrażalnictwie, oczywiście pod warunkiem zagwarantowania przynoszącej zysk plantatorom ceny. – Jagody stanowią wspaniały dodatek dla przetworów z innymi kwaśniejszymi owocami, m.in. dżemów, konfitur, soków, nalewek, a także mogą być kierowane do suszenia – mówił prelegent.

- Świdośliwa bardzo dobrze sprawdza się w warunkach klimatycznych Polski. - Wykazuje odporność na niskie temperatury, dochodzące do -30 st. C, a kwiaty są tolerancyjne na wiosenne przymrozki. Gatunek ten nie potrzebuje szczególnych warunków uprawy, bowiem dobrze rośnie na glebach VI-V, a nawet VI klasy. Problem mogą okazać się niedostatki opadów, dlatego w okresach suszy wskazane jest nawadnianie plantacji – zaznaczył ekspert.

- Pierwsze zbiory rozpoczynają się przeważnie w 3-4 roku od posadzenia, natomiast pełnia owocowania przypada na 5-7 rok prowadzenia plantacji. W owym czasie plon może osiągnąć wielkość 10 t/ha. Owoce świdośliwy dojrzewają w terminie po 25 czerwca do początku lipca, lecz mogą pozostawać na krzewach przez dłuższy czas, bowiem nie obsypują się z krzewów – dodał profesor Instytutu Ogrodnictwa.

- Myśląc o towarowej produkcji owoców świdośliwy trzeba być świadomym, że gatunek ten jest długowieczny. Krzewy mogą rosnąć na plantacjach towarowych przez 25 lat, a nawet dłużej. Oczywiście w celu uzyskania dobrych wyników wymagane jest regularne cięcie, które należy przeprowadzać od 4-5 roku po posadzeniu. W przypadku mechanicznego zbioru owoców zalecany jest rozstaw 4,2-4,5 x 0,7-0,8 m – powiedział prof. Stanisław Pluta.

Prof. Kris Pruski, z Dalhousie University dodał, że w Kanadzie do najgroźniejszych chorób świdośliwy zaliczana jest brunatna plamistość i zgnilizna owoców, rdza świdośliwowo-jałowcowa, mączniak, zaraza ogniowa oraz miotlastość świdośliwy. Duże straty mogą powodować szkodniki, tj. zwójka i owocnica świdośliwowa, zmieniki, kwieciak jabłkowiec, przędziorki, a także mszyce. Owoce świdośliwy również bardzo chętnie zjadane przez ptaki.

- Świdośliwa olcholistna jest powszechnie uprawianym gatunkiem w zachodnich rejonach Kanady, m.in. w Albercie. Średnia wielkość plantacji waha się między 5-10 ha, natomiast powierzchnia dużych gospodarstw dochodzi nawet do 25 ha. Na mniejszych areałach konsumenci prowadzą zbiory owoców własnoręcznie w systemie PYO, czyli Pick Your Own. Z kolei na większych plantacjach zbiór przeprowadza się z wykorzystaniem kombajnu – mówił prof. Kris Pruski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI